Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Peru häver benådning av Fujimori

En HD-domare i Peru har hävt Perus expresident Alberto Fujimoris benådning från förra året. Fujimori har förts med ambulans till sjukhus sedan domaren även krävt att han grips och återförs till fängelse.

Alberto Fujimori tidigare i år. Arkivbild.Bild: Martin Mejia/AP/TT
Fujimoris advokat har överklagat HD-domarens beslut och begär att gripandet skjuts upp. Enligt advokaten lider den 80-årige före detta presidenten av hjärtproblem och riskerar att dö om han skickas tillbaka till fängelse.
Alberto Fujimori dömdes 2009 till 25 års fängelse för att bland annat ha beordrat massakrer och för korruption. Han har vårdats på sjukhus flera gånger de senaste åren och benådades i fjol.
"Som Alberto Fujimoris son är det min mänskliga plikt att vara med honom i hans svåraste stunder. I dag är jag återigen med dig i en ambulans. Jag älskar dig, och om jag måste ge mitt liv eller min frihet för dig så gör jag det. Jag känner stor smärta", skriver Fujimoris son, politikern Kenji Fujimori, på Twitter.
År 2000 flydde Alberto Fujimori, som är av japanskt ursprung, till Japan under sina sista dagar på presidentposten i Peru. Han meddelade sin avgång via fax och blev senare japansk medborgare.
När han så småningom vågade sig till Chile blev han gripen och utlämnad till Peru. Han lider nu av bland annat cancer.
Fakta

President som sade upp sig per fax

Alberto Fujimori var dekan på ett universitet innan han 1990 besteg presidentämbetet i Peru – och blev dess mest kontroversielle innehavare.

Under hans tio år vid makten 1990–2000 växte ekonomin och han blev lovordad i vissa kretsar för sin nyliberalism.

Tillsammans med sin hårdföre säkerhetschef Vladimirio Montesinos lyckades han eliminera den extremistiska gerillagruppen Lysande stigen, vars krig sedan 1980-talet krävt 70 000 människors liv.

Alberto Fujimoris nedgång började när Montesinos avslöjades för korruption år 2000. Fujimori flydde till Japan – och skickade en avgångsansökan per fax. Men kongressen röstade för avsked med tio års politiskt yrkesförbud.

När han så småningom vågade sig till Chile, blev han gripen och utlämnad, för att 2009 dömas till 25 års fängelse för att ha beordrat två massakrer samt för korruption. Han lider nu av bland annat cancer. Yngste sonen Kenji Fujimori har flera gånger försökt få honom fri.

I december 2017 benådades Fujimori – ett mycket kontroversiellt beslut som ledde till omfattande protester i landet.

Källa: Reuters

Gå till toppen