Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med feministiskt samtal ska fler våga berätta om sina erfarenheter

I Helsingborg är det mest restauranger och sport som förenar människor, tycker Josefine Thorén som företräder Femhbg. Därför fick hon idén att arrangera samtal med feministisk inriktning.

Projektet heter Femtalks och startskottet gick i våras när två tillfällen anordnades med hjälp av Visionsfonden. Då diskuterades makt och sex.
– Det är viktigt att kunna utbyta strukturella erfarenheter med människor som förstår och som också har upplevt samma sak och vill diskutera. Det går att hitta en gemenskap utan att ifrågasätta. Och också föra samtal på en högre nivå, säger Josefine Thorén.
Vanligtvis tar inte frågor som feminism plats i det offentliga samtalet i Helsingborg tycker hon. Och samtidigt som alla människor är fria att ta upp ämnet med sina vänner räcker inte det.
Läs också Sexhandeln i Helsingborg har flyttat från hotellen till andra rum
– Vänner har vi alla, men att hitta nya bekantskaper och utveckla frågor som är viktiga för oss som är feminister i Helsingborg är viktigt.
– Femhbg menar att vi behöver få upp feminismen även som perspektiv i det politiska men också mer vänskapliga häng. Det saknas event eller möjlighet att bara kunna snacka av sig med människor som är likasinnade.
Under hösten arrangerar FemHbg feministiska samtal. ”Det kan bli ett ganska hätskt debattklimat på andra arenor i samhället”, säger Josefine ThorénBild: Enes Mehmedagic
Den här gången är det ämnena pengar och våld som ska diskuteras. Första tillfället är 9 oktober klockan 17.30 på Mindpark och det andra 13 november, samma tid och plats.
– Vi vill att våra samtal fokuserar på ett utbyte, där det finns förståelse och respekt för varandra. Det kan bli ett ganska hätskt debattklimat på andra arenor i samhället, säger Josefine Thorén och berättar att en del av dem som var med i våras vågade berätta om saker för första gången.
– Det kunde vara att komma ut kring sin sexualitet eller ställa en personlig fråga om en erfarenhet de varit med om som är emotionell och fysiskt jobbigt. Men det kunde också vara roliga grejer som de kanske inte vågat prata så öppet om tidigare.
Gå till toppen