Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pingviner på klimatflykt vid stadshuskajen

Konstverket ska dra uppmärksamhet till klimatfrågan.

Pingvinerna, fyra och två meter höga, flyter omkring på ett isflak i hamnen.Bild: Mikael Brandt
Sedan ett par dagar flyter två jättelika pingviner omkring på ett isflak i hamnen utanför nya Hotel Öresund och stadshuset.
Bakom konstverket står Landskronakonstnären Kim Berkhuizen. Han har även tidigare gjort pingviner – då i cellplast – som fick flyta omkring på ”isflak” för att belysa problemet med klimatförändringarna.
Läs också Pingvinmysteriet löst – konstnär erkänner faderskapet
Den här gången är pingvinerna betydligt tåligare och större – den största mäter fyra meter, den lilla två och isflaket cirka 14 kvadratmeter.
– De var först i Helsingborg där man hade en flytande skulpturpark. Jag fick frågan om jag kunde göra något till den flytande skulpturparken som liknade de pingviner som fanns i Landskrona tidigare, säger Kim Berkhuizen.
När tiden för den flytande skulpturparken var slut ville Landskrona stad visa upp dem på hemmaplan.
– Det var ju jättebra, säger Kim Berkhuizen.
Det var för ett och ett halvt år sedan hans första och något mindre pingviner dök upp i vallgraven och i hamnen utanför stadshuset.
Budskapet då som nu: klimatförändringarna.
– Verket heter ”Climate refugees” (klimatflyktingar), nästa stora flyktingkris kan bero på klimatförändringar. Man ser många tecken på det.
Det är oklart hur länge pingvinerna ska vara kvar i hamnen.
Gå till toppen