Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Salisbury-misstänkt namnges som rysk agent

Även den andre man som misstänks för nervgiftattacken i brittiska Salisbury röjs som en rysk agent. Mannen som hävdade att han var turist är i själva verket en erfaren läkare inom den militära underrättelsetjänsten GRU, enligt sajten Bellingcat.

Männen som kallat sig "Ruslan Bosjirov" och "Aleksandr Petrov" avslöjas som GRU-agenter. Här i en skärmdump från den ryska statliga kanalen RT.Bild: RT channel video via AP/TT
Mannen som enligt det ryska pass han bar med sig skulle heta "Aleksandr Petrov" heter egentligen Aleksandr Jevgenjevitj Misjkin, rapporterar den grävande journalistgruppen Bellingcat.
För två veckor sedan röjde samma sajt den andre ryske mannen som misstänks, som gått under namnet "Ruslan Bosjirov". Han namngavs som Anatolij Tjepiga, en rikligt dekorerad överste inom GRU, vilket senare bekräftades av Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson.
Misjkin uppges vara en 39-årig läkare inom Rysslands militära underrättelsetjänst GRU. Han ska, precis som Tjepiga, ha gjort åtskilliga resor till Ukraina under sin karriär inom underrättelsetjänsten. Bellingcat skriver att man har identifierat Misjkin med hjälp av offentliga källor, vittnesmål från personer som känner till honom och flera personliga dokument. Inom kort avser gruppen att publicera en större rapport om sitt tillvägagångssätt, där man bland annat ska redovisa ansiktsjämförelser på olika bilder.
Männen misstänks för nervgiftsattacken mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter i brittiska Salisbury i mars, där även en polis insjuknade. De ska ha fångats på övervakningsbilder på flera platser och giftspår ska ha upptäckts i deras hotellrum.
Storbritannien har riktat formella anklagelser mot "Bosjirov" och "Petrov", som har trätt fram i den ryska, statligt kontrollerade tv-kanalen RT. Där hävdade de sin oskuld, samt att de befunnit sig i Salisbury i egenskap av turister.
Spår av giftet som användes – det Sovjetutvecklade militärklassade nervgiftet Novitjok – hittades dock i deras hotellrum.
Några månader efter attacken mot Skripal hittades en parfymflaska i en park i den närliggande orten Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, insjuknade kort därpå och avled efter åtta dagar. Flaskan innehöll Novitjokgift.
Storbritannien pekade tidigt ut Ryssland som skyldigt. Ryssland nekar till all inblandning.
Londonpolisen vill inte kommentera de nya uppgifterna för Reuters. Tidigare har man sagt man tror att de båda misstänkta har rest under alias.
Rättad: I en tidigare version skrevs felaktigt att männen gripits.
Fakta

Bakgrund: Förgiftningarna i Salisbury

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade. Alla tre förgiftade överlevde.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, en av de platser där de misstänkta ryska agenterna fångats av övervakningskameror.

Storbritannien och Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) har identifierat giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där de två misstänkta ryska männen hade bott.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i Amesbury norr om Salisbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. En man som samtidigt kom i kontakt med giftet fick livshotande skador, men återhämtade sig.

Sergej Skripal var verksam inom GRU på 1990-talet, men agerade senare dubbelagent för brittisk räkning fram till 2004, då han greps i Ryssland. Sex år senare fick han flytta till Storbritannien i en fångväxling.

Förgiftningen fördömdes av många av Storbritanniens allierade i västvärlden och ledde till en massutvisning av ryska diplomater från ett 30-tal länder.

Gå till toppen