Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Så gick det för småpartierna i Svalöv

Det hjälpte inte att partiledaren flyttade till kommunen. Landsbygdspartiet oberoende, LPO, var inte ens nära en plats i kommunfullmäktige.

Nio partier delar på 35 mandat i Svalövs kommunfullmäktige där SD numera är största parti.
Nio partier delar även kommande mandatperiod på 35 mandat i Svalövs kommunfullmäktige. Feministiskt initiativ klarade som vi tidigare berättat tvåprocentsspärren med en marginal på en hundradels procentenhet
8 820 röster innebär ett valdeltagande på 83,24 procent, en ökning med 1,59 procentenheter jämfört med 2014.
121 röstade blankt, en ökning med 8 jämfört med förra valet, och utgjorde 1,37 procent av rösterna.
”Vi nådde inte ens halvvägs”. Landsbygdspartiets ledare Erika Södergård hoppas på större framgångar i nästa kommunval.Bild: FOTO: PRIVAT
Det är mer än dubbelt så många röster som Landsbygdspartiet oberoende, LPO, fick ihop.
Läs också Landsbygdspartiet ställer upp i Svalöv
Partiet gjorde debut i kommunvalet eftersom partiledaren Erika Sörengård flyttat till Tågarp men fick nöja sig med 55 röster, 0,63 procent.
– Vi nådde inte ens halvvägs, konstaterar Erika Sörengård, utan att vara direkt förvånad.
– Vi kom ju på väldigt sent att ställa upp i valet. Nu får vi hoppas på nästa val, säger hon och berättar att folk spontant kommit och knackat på dörren för att bli medlemmar i partiet.
I riksdagsvalet fick partiet knappt 5 000 röster, 0,08 procent. Det är en ökning med 0,02 procentenhet jämfört med 2014.
Därmed är LPO det femte största bland övriga anmälda partier på riksplanet. Partiet fick färre röster än Alternativ för Sverige, Medborgerlig samling, Piratpartiet och Direktdemokraterna, men fler än bland annat Djurens parti och Nordiska motståndsrörelsen.
– Jag vet att det är många som är besvikna över valresultatet men vi ökade ju ändå jämfört med 2014. Det är klokt att växa långsamt, tycker Erika Sörengård och pekar i stället på att partiet kom in i tolv kommuner i Sverige.
I Svalövs kommunval röstade åtta personer på icke anmälda partier, typ Kalle Anka-partiet och 26 röstade på följande partier som ej beställt valsedlar:
Piratpartiet 17
Medborgerlig Samling 4
Direktdemokraterna 3
Nordiska motståndsrörelsen 2
Gå till toppen