Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Tv: Tre änder räddade ur brunn i Sireköpinge

Flera änder hade fallit ned i en brunn och kunde inte ta sig upp. Då kom räddningstjänsten till undsättning.

Det var i lördags som Eva Claesson och hennes dotter Desireé Claesson var ute vid en av dammarna utanför Sireköpinge utanför Tågarp i Svalöv. På plats kunde de se flera änder som ramlat ned i en brunn och inte kunde ta sig upp.
– Det finns en fördämning där vid dammarna där man kan gå över och där såg min dotter att det låg någonting nere i brunnen, säger Eva Claesson.
Totalt handlade det om fem änder. Två var redan döda med tre tycktes fortfarande leva.
– Vi försökte få upp dem med en lång pinne med det gick ju inte så jag ringde efter räddningstjänsten, säger Eva Claesson.
Ett befäl från Landskrona räddningstjänst, som var ute i ett annat ärendet i trakterna, körde förbi och tillsammans med personal från Tågarps frivilla räddningskår lyckades de rädda de tre levande änderna upp ur brunnen. Det gjordes med hjälp av en håv fastsatt i en lång pinne som nådde ända ned i det fyra meter djupa schaktet. Efter visst trixande kunde de tre levande fåglarna hivas upp och släppas i det fria.
En and räddad ur det fyra meter djupa schaktet vid dammen i Sireköpinge.Bild: Eva Claesson
Nu ska brunnen också få ett lock som gör att samma sak inte kan hända igen.
– Det var jätteskönt. Vi kunde ju inte bara lämna dem där och det tyckte inte de från räddningstjänsten heller, även om de förklarade att de inte brukade göra sånt här, säger Eva Claesson.
Gå till toppen