Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

S nobbar borgerlig invit – fortsatt oklart om Svalövs nya styre

Socialdemokraterna i Svalöv säger nej till att stödja en borgerlig minoritet.
Nya fullmäktiges första möte skjuts upp för att ge förhandlarna en tidsfrist fram till 29 oktober.

Medan Landskronas nya kommunfullmäktige samlas redan på måndag, 15 oktober, får Svalövs nyvalda församling vänta ett par veckor till.
Det beror på att det inte finns något förslag till ny kommunstyrelse att ta ställning till. Socialdemokraterna har precis nobbat en invit från den borgerliga fyrklövern.
Jan Zielinski (S) nobbar den borgerliga inviten.Bild: Björn Lilja Bjšrn Lilja
– Alliansgruppen vill styra i minoritet och vill ha stöd av Socialdemokraterna. Det har vi tackat nej till, säger kommunalrådet Jan Zielinski (S).
Varför?
– Vi vill ha ett majoritetsstyre och är beredda att fortsätta förhandla om det. Vi är inte beredda i det här läget att stödja en så pass svag minoritet, säger Jan Zielinski, övertygad om att förhandlingarna till slut kommer att ge resultat.
Lennart Pettersson (C) sitter i förhandlingsgruppen och förde fram förslaget till Socialdemokraterna. Han är i dagsläget fåordig.
– Jag har inga kommentarer så länge förhandlingarna pågår, säger han.
Han är även ålderman i kommunfullmäktige och därmed sammankallande till nya fullmäktigegruppens första sammanträde. Ett möte som nu skjuts upp i två veckor.
– Kallelsen ska skickas ut en vecka i förväg. Därmed har vi denna och nästa vecka på oss att komma överens, säger Lennart Pettersson, fortsatt optimist att hitta en lösning.
– Jag utgår från att vi löser det. Det är det uppdraget vi har som politiker.
Sedan början av året styrs Svalöv av en udda konstellation med S+C+V+MP+Fi som då hade 20 mandat. Efter valet får de bara ihop 17 platser i fullmäktige och är därmed beroende av stöd från ytterligare ett parti på den borgerliga sidan.
Om det innebär att man även försöker locka Liberalerna att ta klivet över blockgränsen är däremot oklart. L har tidigare, liksom M och KD, deklarerat att de vill ingå i en borgerlig allians tillsammans med Centerpartiet.
En borgerlig allians har tillsammans 13 mandat och vill styra i minoritet med stöd från något av kommunens två största partier. Efter Socialdemokraternas nej återstår Landskronamodellen, att söka stöd från SD, numera största parti i Svalöv med 11 mandat.
Det har flera borgerliga partier tidigare sagt nej till.
Läs också Vem vill styra med SD? – oklart läge i Svalöv
Senast den 29 oktober ska ett färdig förslag till ny kommunstyrelse ligga klart att klubbas i nya fullmäktige. Den ska sedan ta över styret av kommunen från första november.
Mandatfördelningen i Svalövs kommunfullmäktige kommande mandatperiod, 2018-2022.
Gå till toppen