Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

De kan komma att leda kommunfullmäktige

Stans mäktigaste politiker kommer att hålla i ordförandeklubban – till att börja med.

Det nyvalda kommunfullmäktige har sitt första sammanträde på måndag. Det stora på dagordningen är att välja presidium: ordförande, samt förste och andre vice ordföranden.
Det har i huvudsak symbolisk betydelse, ännu mer än för riksdagens talmän.
Gunlög Stenfelt (L) blev 2014 Landskronas första kvinnliga fullmäktigeordförande.Bild: Julia Lindemalm
Det ser ut att bli samma ordförande som den gångna mandatperioden: Gunlög Stenfelt (L). Det är kandidaten från partiet och treklövern (L, M, MP).
– Vi tycker det har fungerat bra med Gunlög som ordförande, säger Lisa Flinth (L), som förhandlat inom treklövern om posten.
2014 blev det en viss dramatik om ordförandeposten. Socialdemokraterna ville ha Roy Wernberg (S) till posten — logiskt enligt kommunalrådet Jonas Esbjörnsson (S):
– Blocken hade lika många mandat, och vi (S+V) hade dessutom fler röster, säger han.
Gunlög Stenfelt (L) vann dock voteringen med 31-20, siffror som talar för att hon fick stöd av Sverigedemokraterna.
Den här gången blir det knappast strid om ordförandeposten. Socialdemokraterna gör inga anspråk på att styra, och har enligt Jonas Esbjörnsson ingen kandidat.
Anna Fernebro (S) kan bli kommunfullmäktiges andre vice ordförande.Bild: Emma Larsson
Det blir inte heller strid om näst högsta posten: kommunfullmäktiges förste vice ordförande. Någon S-kandidat finns inte.
Varför inte, när ni är näst störst?
– Därför att den posten tillfaller de styrande, precis som i nämnderna. Sedan är det upp till dem vilka de vill ha på sina platser, säger Jonas Esbjörnsson.
Övriga partier ser fördelningen av poster på ett annat sätt:
– 2014 såg man det som som tre block, ungefär som i riksdagen. Vad jag förstår kommer den överenskommelsen att hålla, säger Gunlög Stenfelt.
De tre blocken är med det synsättet treklövern, vänstern och SD.
– Jag tycker det är bra om de tre största partierna är representerade i presidiet, säger Stefan Olsson (SD), lokal partiordförande.
Den enda kandidaten till förste vice ordförandeposten är Daniel Petersson (SD), som haft posten sedan 2014.
Socialdemokraterna nominerar Anna Fernebro (S) som andre vice ordförande i fullmäktige.
Torkild Strandberg (L).Bild: Emil Langvad
Måndagens fullmäktige kommer att ledas av den som redan är kommunens starke man: Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande. Detta beror på att han är ålderspresident — den som suttit längst där, sedan 1991. Det är det som gäller för ett fullmäktige som inte valt ordförande ännu, enligt de regler SKL, Sveriges kommuner och landsting, ställt upp.
Om Socialdemokraterna inte backat i valet hade ålderspresidenten istället varit Lars Svensson (S), som enligt egen utsago suttit i fullmäktige sedan 1970-talet. Han har dock halkat ner till en ersättarplats.
Gå till toppen