Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det tog ett år – nu tar #metoo fart i Indien

En bomb har slagit ner i Indiens hjärta – Bollywood. En skådespelerskas vittnesmål om sexuella trakasserier har gett andra kvinnor mod att höja sina röster. Och nu skakar marken under fler offentliga personer i landet, ett år efter det att #metoo spred sig över världen.

Kvinnan som tände metoo-gnistan i Indien: skådespelerskan Tanushree Dutta.Bild: Reuters/TT
Den tändande gnistan till Indiens växande metoo-upprop är Bollywood-skådespelerskan Tanushree Dutta. Redan för tio år sedan anklagade hon en manlig kollega för sexuella trakasserier, men trots att hon namngav honom föll händelsen i glömska. Ingen tog henne på allvar.
Efter att ha bott i USA i åratal har Dutta nu återvänt hem till Indien. Det var i samband med det som hon i en intervju upprepade anklagelserna – omkring ett år efter det att skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein briserade och blev startskottet för metoo-upprop över hela världen.
– Det är sådant som alla har vetat om, men ingen har lyssnat. Men nu när hon har kommit tillbaka och har fått stöd så hakar fler kvinnor på, säger Julia Wiræus, Indienkännare och författare till en bok om kvinnors sexuella frigörelse i Indien.
Dutta har fått stöd av fler kvinnliga kollegor och uppropet har snabbt spridit sig. Flera framträdande journalister, komiker, författare, skådespelare och en minister i Narendra Modis regering anklagas nu för sexuella trakasserier och övergrepp.
Anklagelserna har fått en redaktör på en av Indiens största tidningar att avgå. Och landets största komikergrupp, som har över 3,4 miljoner följare på Youtube, har pausat sina uppträdanden och meddelat att framtiden är oklar, efter det att två av medlemmarna anklagats för trakasserier och övergrepp.
– Det ligger i luften, folk är arga, säger Julia Wiræus.
Indien skakades 2012 av en brutal gruppvåldtäkt med dödlig utgång. Händelsen gav upphov till enorma protester och resulterade i en rad lagändringar. Trots det är sexualbrott vanliga. Varje timme utsätts nästan 40 kvinnor för brott i Indien, enligt Thomson Reuters Foundation som menar att landet är världens farligaste för kvinnor.
– Sexuella trakasserier på arbetsplatser var lagligt fram till efter den ökända våldtäkten. Sedan dess har det varit många upprop som bygger på det här med övergrepp. Det har bubblat under lång tid. Och nu är det en våg till, säger Wiræus.
2017 läckte en student en lista med namn på personer inom universitetsvärlden som hon anklagade för olika övergrepp och hashtaggarna #aintnocinderella och #happytobleed, som också handlar om kvinnors rättigheter, har vid olika tillfällen trendat i sociala medier. Och nu är det alltså #metoo som sprids i Indien.
Än så länge pågår uppropet bland en minoritet av landets kvinnor, den förmögna eliten. Om rörelsen lyckas växa sig större återstår att se. Nästan 40 procent av Indiens kvinnor över 15 år kan inte läsa och skriva och ett upprop i sociala medier har därmed sina begränsningar.
– Det är mina urbana, välbärgade medievänner som har postat det här, säger Julia Wiræus och lägger till:
– Men allting börjar ju någonstans.
Fakta

Spreds över världen

Det var i början av oktober förra året som skandalen kring den amerikanske Hollywood-producenten Harvey Weinstein briserade. En mängd kvinnor anklagade honom för sexuella trakasserier och många kvinnor började skriva om egna erfarenheter av sexuella trakasserier under hashtaggen #metoo på Twitter. Några dygn senare pekades en rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier. Rörelsen spreds sedan till stora delar av världen.

Efter det att Bollywood-skådespelarskan Tanushree Dutta anklagat en manlig kollega för sexuella övergrepp har rörelsen även fått genomslag i Indien. Övergreppet ska ha skett under en filminspelning för tio år sedan. Redan då anklagade och namngav Dutta sin kollega, men det väckte inga reaktioner.

Precis som vid Harvey Weinstein-skandalen har flera kvinnor efter Duttas vittnesmål börjat skriva om sina erfarenheter och anklagat en mängd offentliga personer för sexuella trakasserier och övergrepp.

Källa: AFP, Reuters

Gå till toppen