Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Jamal Khashoggis död

Detta vet vi om Khashoggis försvinnande

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har inte setts till sedan han klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober. Riyad vidhåller att han lämnade konsulatet samma dag medan turkiska företrädare menar att dissidenten mördats på konsulatet.

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi är försvunnen, han såg senast när han gick in i det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober.Bild: CCTV/Hurriyet via AP
Fredag 28 september:
Besöker det saudiska konsulatet i Istanbul
Jamal Khashoggi är öppet kritisk till den saudiska regeringen och gick 2017 i självvald exil i USA.
Han planerar att gifta sig med sin flickvän, Hatice Cengiz som är turkisk medborgare, och behöver ordna med dokument. När han besöker Saudiarabiens konsulat i Istanbul i Turkiet får Khashoggi inte dokumentet utan ombeds återkomma nästa vecka.
Senare under helgen får Khashoggi ett samtal från konsulatet där han får instruktioner om att hämta dokumentet följande tisdag.
Lördag 29 september:
Reser till London
Khashoggi reser till London och talar på en konferens. Han stannar i den brittiska huvudstaden över helgen.
Måndag 1 oktober:
Återvänder till Istanbul
Khashoggi träffar två kompisar i London. De har senare sagt att journalisten inte verkade vara orolig över att han skulle återvända till det saudiska konsulatet. På kvällen åker Khashoggi tillbaka till Istanbul.
Tisdag 2 oktober:
Går in på konsulatet
Klockan 03.13 landar ett privatplan med nio saudier, bland dem myndighetspersoner, på Atatürkflygplatsen i Istanbul. Flyget kommer från Riyad i Saudiarabien och vissa av passagerarna har diplomatpass. Passagerarna checkar in på ett hotell nära det saudiska konsulatet. De meddelar att de ska stanna i tre nätter, men lämnar sedan hotellet senare samma dag.
Klockan 13.14 kliver Khashoggi in genom dörren till konsulatet. Innan han går in ger han sina två telefoner till sin flickvän Hatice Cengiz och ber henne skaffa hjälp om han inte kommer tillbaka. Flickvännen stannar utanför till klockan ett på natten, men Khashoggi dyker aldrig upp.
Omkring klockan 16 lämnar sex fordon med saudiska myndighetspersoner konsulatet. Två andra fordon åker till konsulatets residens omkring 200 meter bort och lämnar det först fyra timmar senare. Den turkiska personalen i residenset blir ombedda att ta ledigt.
Omkring klockan 17.15 anländer ytterligare ett flyg med saudiska tjänstemän. Planet lämnar flygplatsen efter omkring en timme och landar först i Egypten innan det når slutdestinationen Riyad.
Klockan 22.46 flyger privatplanet som anlände i Istanbul under natten till tisdagen mot Dubai.
3 oktober:
Försvunnen
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att Jamal Khashoggi är försvunnen.
6 oktober:
Inleder utredning
Turkiska åklagare inleder en utredning av försvinnandet.
7 oktober:
Misstänker mord
Turkiska företrädare misstänker att saudiska företrädare har mördat Khashoggis inne på konsulatet och att de 15 saudiska medborgarna flögs till Turkiet för uppgiften. Saudiarabien nekar till anklagelserna.
8 oktober:
Erdogan kräver bevis
Turkiska utredare vill undersöka konsulatet och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det är upp till Saudiarabien att lägga fram bevis för att Khashoggi verkligen lämnade konsulatet.
9 oktober:
Övervakningsbilder försvunna
Saudiarabien bjuder in turkiska experter och tjänstemän att undersöka konsulatbyggnaden. Konsulatets övervakningsbilder från dagen då Khashoggi kom dit har försvunnit.
USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton samt presidentens svärson och rådgivare Jared Kushner tar upp fallet Khashoggi med Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman.
10 oktober:
Saudier pekas ut
Den regeringsvänliga turkiska tidningen Sabah publicerar namn och födelseår på de 15 saudier som ska ha anlänt till Istanbul den 2 oktober och lämnat landet i omgångar. Enligt en källa till The Washington Post ska den amerikanska underrättelsestjänsten ha avlyssnat saudiska tjänstemän, som pratat om att locka Khashoggi tillbaka till Saudiarabien för att komma åt honom.
USA:s vicepresident Mike Pence säger att USA är redo att hjälpa till i utredningen. President Donald Trump beskriver situationen som "väldigt allvarlig" och att USA ska hjälpa Turkiet att gå till botten med saken.
Källa: The New York Times, The Guardian, AFP och Reuters
Gå till toppen