Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Man som knivhögg polishund döms till sluten vård

50-åringen som dödshotade poliser och var nära att döda en polishund döms till sluten vård. Lunds tingsrätt slår fast att mannen led av en allvarlig psykisk störning när han begick gärningarna.

Polishunden Django är tillbaka i tjänst efter att ha varit nära att dödas av den knivbeväpnade mannen. Arkivbild.Bild: Björn Lilja
Den 50-årige mannen har suttit häktad sedan han greps i juli i samband med ett uppmärksammat polisingripande i Landskrona. Han försökte fly när polisen ville kontrollera honom och stoppades inte förrän hundföraren sköt honom i benet.
Då hade han knivhotat poliserna och knivhuggit polishunden Django så illa att den var nära att dö.
Läs också Nära dödas av knivman – nu är polishunden Django tillbaka
Mannen åtalades bland annat för grovt hot mot tjänsteman, olaga hot och skadegörelse. Han döms för hot mot tjänsteman, olaga hot och skadegörelse efter att Lunds tingsrätt slagit fast att han, bland annat vid hugget i Django, visat att han var beredd att ta till våld med kniven och även uttalat verbala hot.
Den rättspsykiatriska undersökningen har visat att mannen begick gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning och och att han vid undersökningstillfället hade en sådan störning. Mannen anses lida av paranoid schizofreni och ska enligt domstolens beslut överlämnas till rättspsykiatrisk vård. På grund av risken för återfall ska påföljden förenas med särskild utskrivningsprövning.
50-åringen ska betala 15 000 kronor i skadestånd till hundföraren, och 10 000 kronor vardera till två poliser. Dessutom ska han betala 10 000 kronor i skadestånd till sin dotter som utsattes för dödshot i slutet av förra året. Polismyndigheten får också gehör för ersättningsanspråk på 23 000 kronor för veterinärkostnader.
Mannen ska sitta kvar i häkte till domen vinner laga kraft.
Läs också Knivman skjuten av polis i Landskrona – polishund blev knivskuren
Läs också Knivman inför rätta för grovt hot mot tjänsteman
Läs också Knivmannen har även hotat döda sin dotter
Gå till toppen