Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Så länge stannar brittsommaren: ”Kan bli 20 grader lokalt”

Prisa Gud och heliga Birgitta, här kommer solen och värmen! Och inte nog med det – brittsommaren ser ut att hålla i sig till början av nästa vecka.

Det här är heliga Birgitta, helgonet vi har att tacka för att solen (ibland) tittar fram i oktober och fördröjer höstdepressionen något.Bild: Peter Tullberg
Äntligen är brittsommaren här! Och det kan vi tacka heliga Birgitta för.
Enligt en legend tyckte heliga Birgitta att vi hade så kallt och bistert klimat här i Norden att hon bad för oss. Gud svarade med att kring den heliga Birgittas dag (7 oktober) ge oss några extra sommardagar. Därav namnet brittsommar.
– Just nu har vi 19 grader på flera håll runtom i Skåne och de här temperaturerna håller i sig de kommande dagarna. Det kan bli 20 grader lokalt i mån av sol, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI.
Anledningen? Ett högtryck befinner sig öster om våra vänner i Baltikum, och detta högtryck tränger bort lågtrycken som hotar från Atlanten. Hos oss i Skåne blir det alltså torrt och varmt, medan Norge får ta lejonparten av allt regn.
Men det finns ett litet krux – dimmolnen. Det finns nämligen risk att det skapas en hel del dis och dimmoln under nätterna, och med svaga vindar dröjer sig dessa moln kvar under dagen. Dess enda fiende är solen, som dessvärre står lågt på himlen och kanske inte har ork att bränna bort allt fluff.
Resultatet i sådant fall: något lägre temperaturer, runt 16-17 grader.
— Det är en klurig molnprognos. Det blir en del sol, men kan också bli att molnen tar över, varnar Marie Stark.
Hur länge varar då denna brittsommar?
Om allt vill sig väl kan vi njuta av solen och värmen fram till början av nästa vecka.
– I början av nästa vecka ser det ut som att högtrycket försvagas och vi får ett spretigare väderläge. På måndag kan vi få dryga 15 grader, och från tisdagen blir det mer ostadigt, säger Marie Stark.
Gå till toppen