Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Uppgift: Majoritet kräver Frostensons avgång

En majoritet av Svenska Akademiens ledamöter har ställt sig bakom en avsiktsförklaring om att ledamoten Katarina Frostenson bör lämna sin stol, enligt uppgifter till Dagens Nyheter. Akademien har ännu inte gjort något officiellt uttalande om Frostensons framtid.

Enligt uppgifter till DN ska en majoritet av Akademiens ledamöter ha ställt sig bakom en avsiktsförklaring om Frostensons avgång. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
Tidigare har det cirkulerat uppgifter om att de tre avhopparna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark ställt ett ultimatum som innebär att Frostenson måste lämna Akademien för att avhopparna ska hjälpa till vid inval av nya ledamöter.
När TT pratade med tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson i förra veckan ville han inte kommentera huruvida uppgifterna stämmer.
– Jag vill inte gå in på detaljer för det där är inte avslutat ännu hur vi ser på det. Men vi har kommit långt i alla fall i vår syn och vi kom också till ett beslut i går som gör det möjligt för oss att gå vidare, sade han.
Enligt uppgifterna till DN anser majoriteten av ledamöterna att Katarina Frostenson har brutit mot paragraf 48 i Akademiens stadgar, som handlar om tystnadsplikten och lojalitetsplikten.
I advokatutredningen som gjordes förra hösten efter DN:s granskning av den så kallade kulturprofilen ska det ha framkommit uppgifter om att Frostenson på förhand har läckt vem som skulle få Nobelpriset i litteratur, samt vilka som skulle vara aktuella att bli invalda som nya ledamöter i Svenska Akademien.
Anders Olsson har sagt till TT att Frostenson inte kan återvända till arbetet i Akademien utan vidare.
– Vi har löst en rad andra problem här, men det är mycket som återstår vad gäller hennes ledamotskap. Hon har valt att ställa sig utanför arbetet och det gäller fortfarande, sade han till TT den 7 september.
Enligt DN:s uppgifter kommer diskussionerna om Frostensons ledamotskap att fortsätta under torsdagens sammanträde. Anders Olsson har dock sagt till tidningen att det inte går att tvinga bort en ledamot mot dennes vilja.
– Vi har redan tagit ställning i uteslutningsärendet och det gjorde vi i våras. Hon måste avgöra själv om hon vill tillhöra Akademien eller inte, sade Anders Olsson.
TT har sökt Anders Olsson om DN:s nya uppgifter.
Fakta

De tomma stolarna i Akademien

Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas den 7 maj utträde ur Svenska Akademien. Stol nummer 1, stol nummer 11, stol nummer 13 och stol nummer 15 står tomma.

Ytterligare tre ledamöter – Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund – har under våren lämnat arbetet i Akademien och deklarerar senare att de inte kommer att delta, utom möjligen i invalen av nya ledamöter.

Aktiva ledamöter: Bo Ralph, Sture Allén, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Jayne Svenungsson, Per Wästberg, Kristina Lugn, Horace Engdahl.

Den 5 oktober meddelar Svenska Akademien att Jila Mossaed och Eric M Runesson har valts in på stol 15, respektive 1. De tar sitt inträde vid högtidssammankomsten den 20 december.

Gå till toppen