Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Ännu en Fujimori frihetsberövad i Peru

Keiko Fujimori – oppositionsledare och dotter till Perus auktoritäre expresident Alberto Fujimori – har gripits misstänkt för att ha tagit emot illegala kampanjmedel. Hon är den senaste i raden av toppolitiker i Latinamerika som dras in i härvan kring den brasilianska byggjätten Odebrecht.

Keiko Fujimori döljer sina handfängsel med en jacka på väg in till åklagaren.Bild: Martin Mejia/AP/TT
Anklagelserna mot Keiko Fujimori gäller att hon lett en grupp inom sitt konservativa parti Fuerza Popular som tagit emot minst en miljon dollar, motsvarande drygt 9 miljoner kronor, i illegala kampanjfinansieringsmedel från företaget, skriver den peruanska tidningen El Comercio. Förutom Fujimori har ytterligare 19 personer gripits misstänkta för att ha varit en del av nätverket.
Enligt åklagaren hade de olika roller i ett komplicerat system för att dölja de mottagna pengarnas ursprung. Vissa av dem ska till exempel ha varit personer som på olika sätt står Fuerza Popular nära och som registrerats som givare av pengarna.
Själv nekar oppositionsledaren till alla anklagelser.
"Detta är politisk förföljelse!", påstår Keiko Fujimori i ett handskrivet uttalande som hon fotograferat och lagt ut på Twitter.
Gripandet skedde i samband med att hon vittnade inför en domare som utreder Odebrechts misstänkta illegala kampanjfinansiering. Hon är nu häktad i tio dagar.
Frihetsberövandet sker bara en vecka efter det att benådningen av hennes far drogs tillbaka av en domstol, som beordrat att han återigen ska fängslas.
Åklagare har sedan i juni utrett anklagelser om att tre tidigare presidenter tagit emot mutor i form av kampanjbidrag från Odebrecht: Pedro Pablo Kuczynski, som tvingades avgå i mars i år, liksom Alan García och Alejandro Toledo.
Utredningen grundar sig förhör med Jorge Barata, som var Odebrechts tidigare man i Peru. Till brasilianska utredare har han sagt att han betalade ut miljontals dollar till peruanska presidentkandidater mellan åren 2001 och 2016.
Odebrecht står i centrum för en massiv korruptionshärva som skakat en rad länder runt om i Latinamerika.
Fakta

President som sade upp sig per fax

Alberto Fujimori var dekan på ett universitet innan han 1990 blev president i Peru – och blev landets mest kontroversielle ledare.

Under hans tio år vid makten 1990–2000 växte ekonomin och han blev lovordad i vissa kretsar för sin nyliberalism.

Tillsammans med sin hårdföre säkerhetschef Vladimirio Montesinos lyckades han eliminera den extremistiska gerillagruppen Lysande stigen, vars krig sedan 1980-talet krävt 70 000 människors liv.

Alberto Fujimoris nedgång började när Montesinos avslöjades för korruption år 2000. Fujimori flydde till Japan – och skickade en avgångsansökan per fax. Men kongressen röstade för avsked med tio års politiskt yrkesförbud.

När han så småningom vågade sig till Chile, blev han gripen och utlämnad, för att 2009 dömas till 25 års fängelse för att ha beordrat två massakrer samt för korruption. Han lider nu av bland annat cancer. Yngste sonen Kenji Fujimori har flera gånger försökt få honom fri.

I december 2017 benådades Fujimori – ett mycket kontroversiellt beslut som ledde till omfattande protester i landet. Nyligen upphävdes benådningen.

Källa: Reuters

Gå till toppen