Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Böcker

"Bön till havet" är en vacker utgåva som påminner oss om tragedin

På omslaget syns en far hand i hand med sitt barn, gåendes mot havet. Barnets huvud är svagt vinklat upp mot faderns. Kanske säger han något om hur vackert och samtidigt våldsamt havet är. Kanske säger han till sitt barn att han alltid kommer att skydda honom. Att det inte är någon fara. Så där som föräldrar gör.
Den afghanskfödde författaren Khaled Hosseini har i den lågmälda och sparsmakat poetiska ”Bön till havet” (övers Johan Nilsson) skrivit en text som går rakt in i hjärtat, inte minst tack vare de vackra illustrationerna av Dan Williams, som byter färgtoner från ljust till mörkt i samma stund som berättelsen gör det. En far minns tillbaka och berättar för sin son hur livet var tidigare i Homs, en plats där moskéerna låg sida vid sida med kyrkorna och där det köpslogs om bröllopsklänningar och färska grönsaker på souken. Fadern berättar eftersom pojken inte minns. Att det funnits annat än belägringar, bomber och begravningar.
På en strand ”bland gråtande barn och kvinnor som ängslas på språk som vi inte förstår” väntar de på soluppgången, på båten som ska ta dem till ett nytt land, ett nytt hem. Fadern ber att det djupa, likgiltiga havet ska förstå hur dyrbar lasten är.
Khaled Hosseini, som också är goodwillambassadör för UNHCR, hade den treårige Alan Kurdi som drunknade i Medelhavet 2015 i åtanke när han skrev ”Bön till havet”. Varje vecka dör människor på sin flykt för att få leva. Att Wahlström & Widstrand ger ut Khaled Hosseinis påminnelse om detta i denna vackra utgåva ska ödmjukt applåderas.
Gå till toppen