Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Svante Weyler: Dags för kippavandring i Lund

Branden i Lund skedde natten till tisdagen.Bild: Patrick Persson
Polisen är förtegen om det misstänkta brandattentatet mot en lundabo med judisk bakgrund. Det kan det finnas utredningstekniska skäl till. Men vi kan ändå konstatera några viktiga saker redan nu: Huset och den person attentatet tros vara riktat emot har stått under polisbevakning under en längre tid på grund av upprepade trakasserier. Den judiska församlingen i Malmö är övertygad om att trakasserierna var uttryck för antisemitism.
Precis som vid attentatet mot synagogan i Göteborg i fjol, hade detta kunnat leda till ett ytterst spektakulärt mord. Med möjliga politiska motiv. Ända tills den misstanken är skingrad måste polisen utreda attentatet som en attack mot demokratin, och tilldela utredningen resurser i enlighet med det.
Politikerna i Lund är anmärkningsvärt tysta kring det som hänt. De borde fundera över priset för sin saktfärdighet. De behöver bara ringa sina kolleger i Malmö. Där vet man vad det kostade att inte ta de antisemitiska hatbrotten på största allvar. Där har man lärt läxan. Nu är det dags för Lund, och inte bara stadens politiker, att visa civilkurage. Den judiska församlingen har säkert kippor att låna ut för den som vill ut och vandra.
Gå till toppen