Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Först masskjutning och nu orkan – par från Helsingborg i nytt drama

Ulf och Marianne Carlsson undkom masskjutningen i Las Vegas 2017. Nu har de fått känna på kraften från orkanen Michael i Florida.

Ulf och Marianne Carlsson semestrar på ön Anna Maria Island i Florida. I tisdags drog orkanen Michael in över havet utanför. På torsdagen, när vi når paret, är det återigen strålande solsken och vindstilla.Bild: Privat
Orkanen Michael är den starkaste i USA på 25 år. Med en vindstyrka på upp till 250 kilometer timmen har den skördat dödsoffer och orsakat förödelse i och omkring Florida.
Paret Ulf och Marianne Carlsson från Helsingborg befinner sig på semester på Anna Maria Island. Ön ligger i mitten av Florida en timmes bilväg från staden Tampa.
Natten till i tisdags drog Michael in över Mexikanska golfen. De båda låg och sov i sitt hyrda hus, knappa kilometern från havet, när kraften från stormen gav sig tillkänna.
– Vi vaknade av att det var bra tryck i fönsterrutorna. Fönstren är orkansäkrade, men vi var oroliga för att någon av palmerna utanför skulle ryckas upp och falla mot huset, berättar Ulf Carlsson när HD och Sydsvenskan ringer upp på torsdagen.
Dagen efter hade det lugnat ner sig, men friskade ändå på bra.
– Sanden piskade mot benen, det var som spik, säger han.
Anna Maria Island klarade sig undan helskinnad. Betydligt värre har det gått för de samhällen som hamnat mitt i orkanens öga. Däribland Panama City, belägen några timmars bilresa nordväst om Helsingborgsparets ö. Ulf Carlsson blir beklämd av tv-bilderna:
– Man ser människor som inte har någonting kvar. Orkanen jämnade allt som fanns. Hus är förstörda och tjocka järnbalkar är böjda som om de vore hårstrån.
Läs också Skånskt par på bröllopsresa i Las Vegas: ”Aldrig sett så mycket ambulanser i hela mitt liv”
Till saken hör att Ulf och Marianne Carlsson har råkat ut för dramatik även på tidigare resor.
Den 1 oktober 2017 befann de sig på bröllopsresa i Las Vegas. Paret lämnade sitt hotell på kvällen för att roa sig. När de återvände dit ett par timmar senare möttes de av polis, räddningstjänst, ambulanser och helikopter.
En ensam man, 64-årige Stephen C. Paddock, hade genom ett öppet fönster på 32:a våningen på grannhotellet Mandalay Bay skjutit rakt mot den folkmassa nedanför som besökte en musikfestival. Dådet krävde 58 människoliv medan över 800 personer skadades. Det gör masskjutningen till den dödligaste i USA i modern tid.
Ulf Carlsson glömmer aldrig kaoset som mötte dem. Och synen av de fladdrande gardinerna i fönstret där skytten, som tog sitt eget liv, hade stått.
– Vi hade tur. Vi tänkte se en annan konsert inne på Mandalay Bay den kvällen men var för trötta, säger han.
Att nu ha hamnat i ännu ett drama är lite svårt att smälta. Men som Ulf Carlsson säger: livet kan ta en plötslig vändning när som helst, var som helst.
– Jag kan bli överkörd på Drottninggatan hemma i Helsingborg.
Gå till toppen