Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Landskronalöftet är ute efter nya rekord

Alvin Broman är redan Sveriges bäste 16-åring, men i NM ska Häljarpskillen lyfta ännu mer.

Alvin Broman gör debut i landslaget vid helgens ungdoms-NM i Köpenhamn och målet är att slå två nya rekord.Bild: Britt-Mari Olsson
Utvecklingen har gått spikrakt uppåt, allt tyngre vikter åker upp på skivstången och numera rankas Alvin Broman från Häljarp som landets bäste 16-åring.
– Jag växer ju och då blir man starkare. Men dessutom har jag blivit mer noggrann med maten, det är viktigt att äta rätt, säger Alvin, när han ska förklara sina fina framsteg.
För ett år sedan blev det 180 kilo som bäst; 80 i ryck och 100 i stöt, men nu är Alvin Broman mogen för mer än 30 kilo till. Vid junior-DM, för några veckor sedan, blev det till exempel 205 totalt – och det var exakt vad Alvin var ute efter.
– Ja, det var allra sista chansen att kvala in till de nordiska mästerskapen och jag visste precis vad som krävdes. Det blev sex lyckade lyft, två personliga rekord och en biljett till landslaget.
Nu har Landskrona Atletklubbs för tillfället största löfte finslipat formen ytterligare; på träning har Alvin gjort 95 i ryck och 117 i stöt, och siktet är inställt på nya rekord vid helgens NM-tävlingar i Köpenhamn.
– Jag har varit på landslagsläger i Halmstad, där vi försökt toppa formen, och jag ligger bra till. Målet är att rycka 100 och ta 120 i stöt och det känns fullt möjligt.
Alvin Broman, som tränas av Patrik Helgesson och Oscar Leo, går första året på gymnasiet, inne i Landskrona, och oftast brukar han ta cykeln till träningen. Det är bara åtta kilometer från bostaden i Häljarp, in till Puls Arena, och det kan vi se som en hyfsad uppvärmning.
– Jag satsar seriöst. Fem dagar i veckan är jag på klubben och sedan kör jag ett pass crossfit också. Jag vill bli bra, så bra som möjligt, och i första hand siktar jag att få vara med på nästa senior-SM, säger LAK-löftet, med båda fötterna på jorden.
På meritlistan hittar vi redan både guld och silver på ungdoms-SM. Förra året vann Alvin Broman 69-kilosklassen, i år kom han tvåa i 77-kilos – och snart är det dags för ett nytt klassbyte.
– Jag har gått upp en viktklass varje år, men från den 1 november införs en ny indelning och då blir inte steget så stort. För min del kommer det att bli 81-kilos och det kommer att passa perfekt den närmaste tiden.
I NM är det dock fortfarande 77-kilosklassen som gäller och där får Alvin Broman göra efterlängtad debut i den svenska landslagsdressen.
– Jag var med på en internationell tävling i Österrike i somras, EU-cupen, men då representerade vi Skåne. Så det här är första gången i ett riktigt landslags och det är klart att det ska bli kul och spännande...
Gå till toppen