Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Mordet på Kim Wall blir miniserie i tv

Mordet på den skånska journalisten Kim Wall ska dramatiseras i en miniserie, skapad av danske manusförfattaren Tobias Lindholm i samarbete med Walls föräldrar och Jens Møller Jensen – utredningschef i mordfallet.

Den mördade journalisten Kim Walls öde ska bli miniserie. Arkivbild.Bild: Bruce Gilbert/TT
The Hollywood Reporter skriver att de sex avsnitten av serien med titeln "The investigation", som danska TV 2 Danmark och produktionsbolaget Miso Film gör i samproduktion med TV4 och C More, ska spelas in nästa år. Manusarbetet pågår just nu.
I ett pressmeddelande säger Lindholm att den danske ubåtsbyggaren Peter Madsen, som dömdes för mordet på Kim Wall, inte kommer att förekomma i serien.
– Samarbetet med Jens Møller och Ingrid och Joachim Wall är helt avgörande för den här produktionen. Jag vill inte göra en kriminalserie som är förtjust i förövaren eller brottet. Däremot är jag intresserad av människorna och arbetet som löste brottet såväl som människorna som måste fortsätta leva sina liv trots brottet. Därför kommer förövaren inte att synas vid något tillfälle, säger Tobias Lindholm i ett pressmeddelande.
Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim har känt till arbetet en längre tid.
– Vi beslutade tidigt att inte låta Kim bli bortglömd, och under hela den här tiden har vi haft ett nära samarbete med Jens Möller. Våra samtal med Jens och Tobias Lindholm har gjort oss trygga i att berättelsen om utredningen av mordet på Kim kommer att berättas från rätt perspektiv och med respekt för alla som älskade och kände Kim, säger Ingrid och Joachim Wall i ett gemensamt uttalande.
Utredningschefen Jens Møller Jensen kommer att utgöra huvudpersonen i serien.
– Ett mordfall där man letar efter en ubåt – och där man har en gärningsman innan man hittar ett lik – är av sakens natur en spektakulär historia. Det är också ett fall som givetvis har upptagit allt för Kim Walls familj och vänner, och som också grep tag i allmänheten i en ovanligt stor omfattning, säger Jens Möller i pressmeddelandet.
Tobias Lindholm har tidigare regisserat filmerna "Kapningen" och "Kriget". Den senare Oscarsnominerades 2015. Lindholm har även skrivit manus till tv-serien "Borgen", Netflix-dramat "Mindhunter" samt filmen "Jakten".
Gå till toppen