Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Örkelljunga

Nu sätter fiberutbyggnaden i gång igen

Kort efter att fiberutbyggnaden i Örkelljunga inleddes beslöt IT-operatören IP Only att tillfälligt stoppa arbetet. Nu tar företaget upp den rent fysiska delen av utbyggnaden på nytt.

Kommunalrådet Carina Zachau (M), Johan-Christer Svensson från IP-Only och bredbandsstrateg Yvette Bårring tog första spadtaget i Florshult i december 2017.Bild: Annsofie Wieland
I början av december togs det första spadtaget för fiberutbyggnaden i Örkelljunga kommun. Trots att inte alla tillstånd, bland annat från Trafikverket, var klara inleddes schaktningsarbeten för att spara tid.
Knappt två månader senare stoppades arbetet upp tillfälligt. Tillstånden kom inte in så snabbt som väntat och vintervädret satte käppar i hjulen.
Läs också Fibergrävningar i Örkelljunga tar paus
– Vi hade byggt stora områden i hela Sverige under väldigt kort tid. Vi insåg att vi behövde ta ett omtag i vårt sätt att bygga ut både för att få bättre kvalitet och bättre effektivitet, säger Johan-Christer Svensson, regionschef syd på IP Only.
Nu ska allt förberedande arbete genomföras innan skoporna sätts i marken.
Läs också Nu är det gjort – första spadtaget för fiber på landet
Det innebär att projektering, upphandling av entreprenörer, alla nödvändiga markavtal, tillstånd och geotekniska markundersökningar färdigställs för varje enskilt område innan arbetet påbörjas.
– Vi bygger mer i etapper, vilket ger oss större kontroll, och därmed högre kvalitet, säger Johan-Christer Svensson.
Johan-Christer Svensson, regionschef syd på IP Only.Bild: IP Only
Nu är pausen över och arbetet inleds på nytt. För Örkelljunga har företaget delat upp utbyggnaden i tre etapper.
Man startar i kommunens nordvästra delar, preliminärt i november i år. Arbetet i denna tredjedel beräknas vara klart oktober 2019.
I södra Örkelljunga är preliminär byggstart april 2019 och beräknas vara klart i mars 2020. Nordöstra Örkelljunga är planerat att starta i december 2019 och vara klart i slutet av december 2020.
Hela projektet omfattar cirka 1 765 anslutningar och beräknas ta 24-25 månader.
Är det för sent att gå med nu?
– Alla har inte valt att ansluta sig till fibernätet från början. Det kommer att komma ut fler kampanjer med erbjudanden att ansluta sig.
Många har varit kritiska mot projektet. Bland annat har man pekat på att de många markavtalen med Trafikverket och privata markägare skulle bli en en svår nöt att knäcka. Johan-Christer Svensson håller med om att det är en utmaning.
– Vi kommer att hitta lösningar för att bygga ut nätet på hela landsbygden i Örkelljunga, dessa lösningar tror vi kommer växa fram tillsammans med våra kunder.
Gå till toppen