Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Perstorp

Normala salthalter i Perstorps vatten igen

På torsdagen kom larmet om höga halter salt i Perstorps kommunala dricksvatten. Några timmar senare meddelade Perstorps kommun att salthalterna var normala igen.

Bild: Hasse Holmberg / TT
Strax innan lunchtid torsdagen på meddelade SOS Alarm att det på grund av ett haveri på vattenverket har läckt ut salt i Perstorps kommunala dricksvatten. Vuxna uppmanades att smaka på vattnet innan barn fick dricka vattnet.
Det var någon gång under torsdagsmorgonen som felet uppstod. Enligt uppgift var det en ventil som hade hängt sig och av misstag släpptes cirka 1 000 kilo salt ut i dricksvatten vid en av Perstorps dricksvattenverk.
– Det handlar alltså om vanligt koksalt, samma som används i matlagning. Det används för att balansera vattnets naturliga salthalt, men ska naturligtvis inte komma ut i de här mängderna, säger räddningschef Leif Hylander.
Framför allt var det de östra delarna av Perstorps kommun som fick del av det extrasaltade vattnet.
När felet upptäcktes stängdes det aktuella vattenverket och bassängen med dricksvatten tömdes. Man satte också igång med att spola rent i vattenledningarna och inleda mätningar ute på vattenledningsnätet.
– Man har också kollat upp med skolkök och liknande, men det verkar som om alla tagit vad vatten de behövde för sin matlagning redan innan felet uppstod, säger Leif Hylander.
Efter kontakt med RLB, Regional Läkare i Beredskap, konstaterar Perstorps kommun att salthalterna i dricksvattnet generellt är så pass låga att det inte innebär någon hälsofara.
– Som vuxen märker man direkt att vattnet smakar konstigt, och även barn brukar spotta ut det eftersom det smakar illa, säger Leif Hylander.
Enligt Leif Hylander ska det redan finnas lösningar för att förhindra att samma fel ska inträffa fler gånger.
Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen fick Tekniska kontoret svar på proverna som tagits på det kommunala dricksvattnet och då var salthalterna inom normalvärdena.
Läs mer på kommunens hemsida.
Gå till toppen