Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Tusentals begravda under leran på Sulawesi

Omkring 5 000 människor saknas fortfarande. Men hoppet om att hitta fler kroppar är ute. Sökinsatserna avslutas nu på den indonesiska ön Sulawesi – samtidigt som hjälparbetet fotsätter i det skalv- och tsunamidrabbade området.

Räddningsarbetare letar efter offer i ruinerna i staden Palu.Bild: Dita Alangkara/AP/TT
– Sökandet efter offren kommer att avslutas på torsdag eftermiddag, säger den ansvarige chefen på plats, Bambang Suryo, till nyhetsbyrån AFP.
Över 2 000 personer har hittats döda efter katastrofen i slutet av september och fortfarande befaras omkring 5 000 människor ligga begravda i rasmassorna i den hårt drabbade staden Palu. Hjälparbetare har i nästan två veckor kämpat med att gräva fram kroppar, ett jobb som har försvårats av att leran har börjat stelna medan den tropiska värmen samtidigt skyndar på nedbrytningen av kropparna.
Den indonesiska regeringen har tidigare antytt att de värst drabbade områdena kommer att lämnas orörda och fungera som massgravar. Parker och minnesmonument planeras vid tre platser för att hedra de döda som aldrig kommer att hittas.
Omkring 80 000 människor har förlorat sina hem och enligt FN är 200 000 personer i behov av humanitär hjälp i området.
– Många är hemlösa. Vissa hus finns kvar, men de har inte blivit granskade, så på nätterna sover många antingen utomhus eller i provisoriska läger, säger Peter Holtsberg på FN:s livsmedelsprogram WFP i Indonesien, till TT.
Det råder även brist på medicin och vatten. Det går inte att duscha och risken för sjukdomar ökar för varje dag som går.
– Det saknas toaletter och vatten. Många lider av klåda eftersom de sanitära förhållandena är så dåliga. Och det har börjat komma rapporter om diarré, säger Irwan Firdaus från hjälporganisationen Oxam, på plats i Palu, till TT.
Jordbävningen har orsakat stora skador på infrastrukturen. Vägar och broar är förstörda vilket försvårar hjälparbetet.
– Det har kommit förnödenheter med flygplan, men problemet är hur vi ska transportera lasten från flygplatsen till de små byarna utanför Palu. Vi kan inte använda stora lastbilar, vi behöver små skåpbilar för att ta oss fram, säger Irwan Firdaus.
Jordbävningen på Sulawesi är den andra stora katastrofen i Indonesien på kort tid. I augusti drabbades Lombok av en jordbävning som skördade omkring 500 liv, skadade tusentals och lämnade runt 400 000 människor hemlösa.
Fakta

Katastrofen i siffror

Det kanske aldrig blir känt exakt hur många som dog i skalvet och tsunamin på Sulawesi i Indonesien den 28 september. Hittills har över 2000 människor bekräftats döda men många kan ha svepts med ut i havet. Omkring 5000 befaras ligga begravda i rasmassorna.

Av de överlevande bor omkring 80000 i tillfälliga, primitiva boenden. FN anger att 200000 människor, varav 46000 barn, är i behov av akut hjälp.

Enligt FN måste 571000 liter rent vatten distribueras per dygn. Dessutom behövs 659000 kvadratmeter tillfälliga boenden byggas upp.

Så många som 934 städer, orter, samhällen och byar anses ha mer eller mindre påverkats av katastrofen. Över 600 skolor och tiotusentals andra byggnader har skadats eller förstörts.

Regeringen har satt in 3169 militärer samt 2033 poliser i området.

Minst 26 länder har erbjudit hjälp till Indonesien.

Källa: FN, AFP

Gå till toppen