Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
HIF

"Dags att betala tillbaka": HIF-fansen samlar till kampen mot ALS

Den ALS-drabbade Luton Shelton gjorde mycket för HIF på planen och för klubbkassan. Efter beskedet om hans obotliga sjukdom har en insamling till forskningen startats.

I Luton Sheltons namn samlar HIF-supportrarna in pengar till forskningen kring ALS.Bild: Roland Bengtsson
När nyheten kom att den förre HIF-spelaren Luton Shelton drabbats av den obotliga sjukdomen ALS startade HIF-supportern Henrik Hägg omgående en insamling.
– Han gjorde mycket för klubben den lilla tid han var här och blivit lite av en ikon hos många. Förutom alla mål så såldes han för väldigt många miljoner. Det är dags att vi betalar tillbaka. Han gav oss så mycket, säger Henrik Hägg.
Det finns ännu inget botemedel för sjukdomen där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör.
– Det kanske är för sent för honom, men vi kan ge tillbaka genom hans namn till forskningen, säger Henrik Hägg som registrerat insamlingen hos hjärnfonden.
Det var tolv år sedan Luton Shelton var i klubben och han stannade under relativt kort tid.
– Han hann med att sätta ett stort avtryck hos många. Han gjorde många mål och jag minns speciellt derbyt hemma mot Malmö [två mål]. Man minns också de där retfullt enkla målen han rullade in eftersom han var så snabb och sprang från motståndarna att det inte behövdes särskilt mycket i avsluten.
Under 2014 tog medvetenheten kring ALS fart genom "Ice Bucket Challenge" där folk utmanade varandra att hälla kallt vatten över sig och donera till forskningen.
– Då kom det väl in pengar, men människan glömmer snabbt. Det är dags igen att få in pengar till en rent ut sagt jävlig sjukdom, säger Henrik Hägg.
Gå till toppen