Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Galleri för lokala konstnärer öppnar på Tågaborg

Helsingborgsbördige Max Persson förvandlar sitt ”happy place” till en konstsalong för lokala konstnärer. I helgen öppnar Galleri Mex Parsson på Tågaborg.

Bild: Sven-Erik Svensson
Max Persson hade sin första konstutställning i högstadiet, på Påarps bibliotek. Då var drömmen att bli musiker i ett rockband, måleriet kom på andra plats. I dag siktar han på att bli konstnär – och öppnar ett galleri i eget namn.
– Men jag har ingen konstutbildning utan är en vanlig knegare som jobbar på ett lss-boende utanför Malmö. Konsten är mitt sätt att koppla av. Mitt "happy place", berättar Max Persson.
När föräldrarnas kontorslokal på Karl X Gustavs gata 33 i Helsingborg plötsligt blev tom pushades Max Persson till att förvandla sin kreativa fristad till en konstsalong. Främst för lokala konstnärer men också som en mötesplats för skapande verksamhet.
Han är helt och hållet självlärd. Konstintresset började spira i tonåren, fördjupades under gymnasietiden på Nicolaiskolans estetiska program. Under sitt konstnärs-alter ego Mex Parsson utforskar 28-åringen nu fritt olika tekniker och material.
– Jag är nog ovanligt produktiv och har ansträngt mig för att bli det. För mig är det viktigt att få vara lite ego, att göra det som jag vill. Det roliga försvinner när jag blir styrd.
Vi träffar Helsingborgsbördige konstnären Max Persson som öppnar galleri på Tågaborg.Bild: Sven-Erik Svensson
Inspirationen hämtas från alla möjliga håll. Men nätet och sociala medier har en särskild sprängkraft på kreativiteten.
– Det har hjälpt mig att öka min produktivitet. Man blir inspirerad oftare och det är lättare att hålla koll på klassiskt måleri eftersom du kan googla fram deras bilder, säger Max Persson och berättar om de stora inspiratörerna.
– Jag beundrar Jean Michael Basquiat och Keith Haring för deras graffiti-influenser, Pablo Picasso och Henri Matisse för deras lekfullhet och det imperfekta, René Magritte för hans humor och fantasi.
Men även musikern Mattias Alkberg och konstnären Carl Johan De Geers personligheter och driv inspirerar.
Vad vill du tillföra konstscenen i Helsingborg?
– Vi får se vad galleriet utvecklas till. Det är ett experiment. Kanske utvecklas det till ett aktivitetscentrum för vuxna. Min mamma är florist, så en tanke är att hålla workshops med blomsterarrangemang. Och en permanent vägg kommer att vara en "levande utställning" där konstverken byts ut efter hand.
Öppningsutställningen står Max Persson själv för. Det visas alltifrån stora till små konstverk i fickformat, de flesta målade i olja men också i blandtekniker som sprayfärg, akryl, tusch och bläck.
Vernissage och invigning på lördag klockan 13–17.
Gå till toppen