Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Rekyl uppåt för skakiga börser

Börser runt om i världen slickar såren och återhämtar sig något efter flera dagars turbulens, med kraftiga kursfall. Men än så länge är det för tidigt att andas ut.

Osäkerheten på börsen väntas hålla i sig ett tag framöver. Arkivbild.Bild: Stina Stjernqvist/TT
Det skakiga börsläget lär hålla i sig en tid framöver, enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist. Han räknar med att det kan bli flera kännbara nedgångar den närmaste tiden.
– Efter en stor sättning på börsen så brukar det alltid följas av både stora uppgångar men samtidigt även nya nedgångar, det är något man bör ta med i beräkningen, säger han.
Högre inflation och stigande räntor, särskilt i USA, är en underliggande faktor bakom den börsoro som sedan en tid spridit sig från Wall Street. Ränteutvecklingen höjer kostnaderna för företag och slår samtidigt mot deras kunders köpkraft.
En faktor som blir avgörande för hur det slutar är alla de rapporter för årets tredje kvartal från världens börsbolag som nu är på väg ut de närmaste veckorna.
– När vi får tillgång till dem är det viktigt att kika på hur företagen har sett på det senaste kvartalet och hur de ser på framtiden, säger Bergqvist.
Han räknar med en hel del diskussioner om handelskriget mellan USA och Kina och varnar för att det lätt blir överdrivet fokus på detta.
– Man ska inte glömma att det träffas nya och reviderade avtal som går i motsatt riktning, där man istället främjar handeln, säger han.
I stället ser han konjunkturläget som den riktigt brännande frågan, då det är detta som avgör hur det blir med efterfrågan och vinster för börsbolagen på längre sikt.
– Vi vet fortfarande inte hur konjunkturen kommer att utvecklas efter den topp vi precis har sett. Innan vi har en tydligare uppfattning om var det är på väg, blir det fortsatt osäkert. Men personligen ser jag inget större börsfall framför mig eftersom konjunkturen fortfarande är så pass god.
Gå till toppen