Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Facket vill utreda fall av kränkande särbehandling – Ängelholms kommun vägrar

Kränkande särbehandling eller inte? Kommunals huvudskyddsombud och Ängelholms kommun står på olika sidor efter en händelse i september. Och nu har ärendet gått vidare till Arbetsmiljöverket.

Kommunals huvudskyddsombud Torgny Handreck har vänt sig till Arbetsmiljöverket för att få hjälp med en fråga som gäller hur kommunen som arbetsgivare arbetar med kränkande särbehandling.
Enligt Torgny Handreck är man inte överens med arbetsgivaren om arbetsgången. Och specifikt i ett ärende som gäller en händelse där en personlig assistent kände sig kränkt av sin närmsta chef.
Torgny Handreck är fackförbundet Kommunals huvudskyddsombud i Ängelholms kommun.Bild: Björn Lilja
Facket vill ha en opartisk utredning i ärendet medan arbetsgivaren inte tycker att det behövs i det här fallet.
– Vi är inte överens med arbetsgivaren om den bedömningen. Det är viktigt att ta hänsyn till den enskildes upplevelse och att den personen får möjlighet att möta en opartisk person som lyssnar, säger Torgny Handreck.
Utredningen behövs, menar han, för att säkerställa att kränkande särbehandling inte fortgår i verksamheten.
Torgny Handreck vill också att kommunen genomför en utbildning för alla skyddsombud och chefer inom verksamhetsområdet funktionsstöd.
Hur vanligt det är att anställda drabbas vet han inte.
– Jag vet inte hur ofta det händer, men det är ändå för ofta. Det är viktigt att ta tag i konflikter direkt när någon flaggar, även om det är lättare att hoppas att det går över av sig själv. Risken är att man får sjukskrivningar som ofta kan bli långvariga och där det kan vara svårt att komma tillbaka, säger Torgny Handreck.
Verksamhetschefen Gunilla Schönbeck anser inte att det speciella fallet handlar om kränkande särbehandling och att det räcker med den utredning som gjorts.
– Vi har samtalat med båda parterna och anser inte att det gäller kränkande särbehandling och att det räcker med den utredning som vi har gjort. Vi är inte eniga med facket i den frågan, så nu får vi avvakta vad Arbetsmiljöverket säger, säger Gunilla Schönbeck.
Gå till toppen