Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En resa i tiden med Bruksspelet

Under två veckor avlöser skolklasserna varandra på Klippans kulturcenter, där eleverna får se en kortare version av årets upplaga av Bruksspelet.

Elevföreställningar av Bruksmusikalen På farfars tid. I förgrunden: Jonatan Thörnqvist.Bild: Jakob Thorell
Stig har svårt att förstå sig på sin egen familj och vill bryta sig loss och bli en punk-rebell. Men en tidsresa för honom i kontakt med tidigare generationer i Klippan, både vid andra världskrigets slut och ännu längre tillbaka när fackföreningsrörelsen tog sin början vid förra sekelskiftet. Till slut får han hjälpa till att knyta samman familjemedlemmar som tidens krav och klassystem fört isär.
– Det var en jättebra föreställning, säger Karolina Polom, som går i årskurs fem på Bofinkenskolan.
– Det var kul när de reste i tiden, säger hennes klasskamrat Signe Helgesson.
Under två veckor med start på onsdagen ges skolföreställningar av sommarens Bruksmusikal ”På farfars tid”. Totalt sexton föreställningar spelas – och senare i höst ska de följas upp med workshops i skolorna om Klippans historia och ämnen berörs i musikalen.
Signe Helgesson, Elina Tilljander och Karolina Polom från Bofinkenskolan har just sett föreställningen. ”Punkaren var bäst”, tycker Signe Helgesson.Bild: Jakob Thorell
– Det är en väldigt komprimerad föreställning, väldigt matnyttig. Därför har vi gjort en lärarhandledning och flera skolor har anmält intresse, berättar projektledare Heléne Lindquist, som själv spelar flera av rollerna i musikalen.
Intressanta infallsvinklar finns det gott om. Musikalen beskriver historiska skeenden, platser och personer i Klippan, men också hur samhället betraktade barn födda utanför äktenskapet vid förra sekelskiftet, eller hur rädslan för att berätta en dålig nyhet kan få människor att sjukskriva sig.
– Det är hur mycket som helst! säger Heléne Lindquist.
Musikalens skräckinjagande sköterskor på Hyllstofta barnhem kan konsten att hålla fasaden utåt. Jenny Palm, Jeanette Friberg, Moa Lindquist, Sofie Henrysson.Bild: Jakob Thorell
Många av de numera rutinerade amatörerna i ensemblen har tagit ledigt för att vara med och ge Klippanbarnen en kulturell upplevelse. Jonatan Thörnqvist är till vardags idrottslärare på Snyggatorpsskolan, men hade inga problem att få ledigt.
– Mina kollegor tycker bara att det är roligt, säger han.
Flera av de professionella skådespelarna finns på plats från sommarens ensemble. Oskar Kongshöj gör huvudrollen som Stig Jönsson och dubbelkör just nu med West side story på Malmö-operan.
Delar av ensemblen pustar ut efter fjärde föreställningen. Från vänster: Kim Bergkvist, Mikael Ahlberg, Tova Persson, Tobias Nilsson, Maya Sinclaire, Jonatan Törnqvist, Livia Ekelund, Jesper Dahlin, Milla Ekelund och Oskar Kongshöj.Bild: Jakob Thorell
Musikalartisten Kim Bergkvist har en lucka innan nästa projekt och är glad över att vara tillbaka i Klippan, trots att man arbetar vid en ovanlig tidpunkt – morgon istället för kväll.
– Man får gå upp klockan sex för att hinna värma upp ordentligt, säger hon.
För barnen i föreställningen innebär skolföreställningarna att de missar en del arbete i klassrummet på förmiddagarna. Men det är inte alltid en nackdel, tycker Livia Ekelund.
– Ibland är det skönt, för vi missade ett matteprov!
Projektledare Heléne Lindquist hoppas att skolföreställningarna ska följas upp i klassrummet under hösten.Bild: Jakob Thorell
Gå till toppen