Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt borgerligt samarbete i Åstorp

Moderater och liberaler får sällskap med Kristdemokraterna i en nygammal allians i Åstorp. Med nio mandat blir de lika stora som Sverigedemokraterna.

M, L och KD kommer att samarbeta kommande mandatperiod i Åstorp. Från vänster: Wiveca Andreasson (M), .Margareta Pålsson (M), Roger Nielsen (M), Hans Sundström (KD), Åsa Holmén (L) och Bodil Hellberg (L).Bild: Sven-Erik Svensson
Ett nytt borgerligt samarbete har formerats i Åstorp, sedan förhandlingarna mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna strandat.
– Vi hade inte en tillräckligt stor gemensam plattform, säger Wiveca Andreasson (M).
– En borgerlig allians har ändå alltid varit ett första alternativ. Vi har en långsiktig plan att bygga vidare på den, säger Åsa Holmén (L).
Allt talar just nu för en fortsatt S-ledd kommun i Åstorp, när Socialdemokraterna förhandlar med Centern och Vänsterpartiet. Hur det gått blir klart på måndag, när kommunfullmäktige väljer presidier i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Om nu Ronny Sandberg (S) fortsätter som kommunalråd är det mer oklart vem som får oppositionsrådsposten – Maria Gottschalk (SD) eller alliansens förslag.
M, KD och L lanserar moderaten Roger Nielsen som kandidat till posten. Han presenterar sig som officer i Försvarsmakten, där han också är fackligt aktiv och undervisar i ledarskap. På fritiden är Roger Nielsen innebandytränare och gick med i Moderaterna så sent som för ett knappt år sedan.
– Jag velat bli politiker jättelänge, men har hittills har annat tagit för mycket tid, säger han.
Roger Nielsen (M) kandiderar till posten som oppositionsråd i Åstorp. Hur det går avgörs på måndag.Bild: Sven-Erik Svensson
Samarbetet som de borgerliga partierna nu går in i innebär att de också ska driva frågor gemensamt. De tio punkter de enats om spänner från trygghetsfrågor, press på ny- och tillbyggnad av skolor till förslag på "måltidsvänner" på äldreboenden och mer barnperspektiv i socialnämndens beslut.
Inom näringslivet vill de fokusera mer på småföretagens villkor än stora logistikföretag.
– Vi vill vara en företagarvänlig kommun, men inte till vilket pris som helst, säger Hans Sundström (KD).
– Vi har ett industriområde där marken håller på att ta slut, om vi säljer bort den till stora logistikföretag så finns det ingen kvar till de mindre, säger Margareta Pålsson (M).
Alliansen vill också lyfta behovet av en strategi för att lösa den akuta bostadsbristen i Åstorp, hitta lösningar för VA-omläggning och utbyggnad av bredband på landsbygden samt lyfta behovet av medborgardialog. De ser också utökning av vuxenutbildningen som ett sätt att nå grupper som riskerar arbetslöshet, som ungdomar och nyanlända.
– Den vuxenutbildning som finns är väldigt viktig, och den behöver utökas, säger Bodil Hellberg (L).
Gå till toppen