Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ramen shop: Kulinariskt familjedrama från Singapore

Mattias Oscarsson ser en finstämd snyftare proppad med asiatisk kokkonst.

Tsuyoshi Ihara och Jeanette Aw spelar föräldrarna som driver en nudelrestaurang i Eric Khoos "Ramen shop".Bild: Folkets bio

Ramen shop

BIO. DRAMA. Singapore, Japan, Frankrike (Ramen teh), 2018. Regi: Eric Khoo. Med: Takumi Saito, Jeanette Aw, Seiko Matsuda, Tsuyoshi Ihara, Beatrice Chien. Åldersgräns: 15 år. Längd:

Revbenspjällsoppa, ångade ägg, kycklingris, friterade bullar med chilikrabba, te med fläskben och långkok kryddade med calamansijuice och malaysisk peppar. Och nudlar, nudlar, nudlar, nudlar. "Ramen shop" är proppad med mat, och inget man bör se vrålhungrig, eller efter en bättre måltid. Filmen är en lektion i asiatisk matkultur och också en historielektion då den tar upp etniska motsättningar som går tillbaka till Japans ockupation av Singapore 1942-45.
Maten utgör en kulturell brygga mellan rollfigurernEn
a i detta familjedrama. Masato (Takumi Saito) är uppvuxen i en nudelrestaurang i japanska Takasaki, där hans krögarföräldrar framgångsrikt mixat japanska och singaporeanska mattraditioner. När båda föräldrarna är döda åker han 500 mil söderut till Singapore för att återknyta banden till mammans släkt. Det visar sig vara svårt: mormodern vill inte kännas vid sin sonson som hon ser som en bastard. Hon har minnen av fruktansvärda övergrepp under andra världskriget, och utvecklat en grundmurad rasism mot japaner.
Men vägen till kvinnas hjärta går genom magen, för att travestera ett mossigt ordspråk – och Masato försöker blidka mormodern med sina kokkunskaper. I "Ramen shop" är det genomgående männen som står vid grytorna.
Filmer från pytteriket Singapore – österns Monaco och en smältdegel av olika kulturer – är en raritet på våra breddgrader. Regissören Eric Khoo är landets mest namnkunnige regissör, och har tävlat om Guldpalmen i Cannes, men "Ramen shop" är den första av hans filmer som når hit. Faktiskt är det bara den andra filmen från Singapore detta decennium som får svensk biografdistribution. Senast var det Anthony Chens strålande debutfilm "Ilo Ilo" (2013), som tog upp filippinska gästarbetares slavliknande arbetsvillkor. "Ramen shop", utspelas i välmående medelklassmiljöer, men långt från det superrika Singapore som är spelplatsen i Hollywoodsuccén "Crazy rich asians" (som inte har fått ett svenskt premiärdatum ännu).
Just lågmälda medelklassdramer är på utdöende på biografer väst, men i bortre Asien är traditionen stark, vilket vi inte minst sett många exempel av från Japan. "Ramen shop" är bitvis sockersöt och snyftig på ett sätt som i våra ögon kan kännas otidsenligt – men förutom en fascinerande kulturell resa in i Singapore, är det här en behagligt stillsam bioupplevelse.
Gå till toppen