Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

18-åring från Bjuv får fängelse för narkotikabrott

En 18-åring från Bjuv greps i slutet av sommaren i Helsingborg. I väskan han bar fanns narkotika för drygt en halv miljon kronor och även skarp ammunition. Nu döms han till 16 månaders fängelse av Helsingborgs tingsrätt.

Väskan som 18-åringen bar innehöll flera plastpåsar med narkotika och ammunition.Bild: Polisens förundersökningsprotokoll
Det var i slutet av augusti som en polispatrull såg den då 18-årige mannen gående på väg ner för Hälsovägen i Helsingborg med en stor väska i handen. Då polisen kände till att 18-åringen dömts för en rad narkotikabrott tidigare stoppade man honom för ett samtal.
Under samtalets gång blev den 18-årige mannen alltmer skärrad och skakade enligt polisen av nervositet. Patrullen blev misstänksam och beslutade därför att kroppsvisitera ynglingen.
Polisen behövde bara öppna väskan för att märka den tydliga doften av cannabis varpå 18-åringen greps och fördes till polisstationen. Väskan visade sig innehålla paket med sammanlagt cirka 4 800 gram cannabisharts och närmare 50 gram av ett vitt pulver som visade sig vara vara kokain.
I en av påsarna i väskan fanns cannabisharts förpackat i 5 delar, med en total vikt på 4,35 kilo.Bild: Polisens förundersökningsprotokoll
Enligt polisens beräkningar motsvarar narkotikan ett värde på 529 000 kronor i missbrukarledet. I väskan hittades också 15 skarpa patroner samt återförslutningsbara portionspåsar och en våg.
18-åringen uppgav först att han hittat väskan på gatan, men ändrade sedan sina uppgifter till att han fått den av en person som han av olika skäl inte vill uppge namnet på. Han säger också att han förstod att väskan innehöll narkotika, men att han inte kände till patronerna.
Tingsrättens bedömning är mängden narkotika talar för att brottet måste betraktas som grovt. Den bedömningen styrks av det faktum att narkotikan varit förpackad i mindre enheter och att det även fanns en våg och förpackningspåsar i väskan.
Sammantaget indikerar det att transporten av väskan och dess innehåll varit en del av en organiserad narkotikahandel.
Även om 18-åringen bara varit en kugge i ett mindre maskineri finns det med tanke på hans knapphändiga vittnesuppgifter inga skäl att rubricera narkotikabrottet som annat än grovt, enligt tingsrätten.
I en handske i väskan hittades 15 skarpa skott av kaliber 7,65.Bild: Polisens förundersökningsprotokoll
Rätten bedömer att det samlade straffvärdet för grovt narkotikabrott samt vapenbrott ligger på två års fängelse. Med tanke på den tilltalades ålder ska den strafftiden reduceras.
18-åringen döms därför till fängelse i ett år och fyra månader.
Gå till toppen