Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hamnen får två bryggor och större ytor för fika

Det är ett tungt och avancerat arbete som byalaget står inför, men arbetsglädjen och viljan att hjälpa till är stor.
– Byn utan hamn är ingen by, säger Mats Hallberg i Lerberget.

Hannes Hjerpe, Lennart Larsson, Ulf Hagström och Mattias Elversson tar loss plankor från den gamla bryggan och lastar på föreningens lilla pråm. Den nya hamnen får två bryggor.Bild: Sven-Erik Svensson
Länge var hamnen en plats reserverad för yrkesfisket, därefter för båtfolk. I dag är den det sociala kittet i byn. Året runt. Det är därför det är kö för att få hjälpa till med den omfattande renoveringen.
– Den är vårt vardagsrum, den engagerar så många. Vi firar jul och midsommar, här finns bastu och vinterbad och givetvis sommarbad. På sommaren har vi en silltillställning varje fredag som är sanslöst populär, kön är säkert 100 meter lång, säger Mats Hallberg i Lerbergets byalag
Förra helgen var nära 50 frivilligaa på plats för att jobba med rivningen av de gamla bryggorna. På lördagen fanns det bara jobb åt 15 personer och då var det kö för att få sig en arbetsuppgift tilldelat.
– Det finns en stor positiv energi i arbetet, det lyfter oss allihop. Vi blir stärkta av det, säger Mats Hallberg.
Det krävs energi för att arbeta. Sigbritt Gunnarsson Lundin var på plats klockan åtta på morgonen för att brygga kaffe och bre mackor åt arbetslaget.Bild: Sven-Erik Svensson
Stora delar av den gamla hamnen byggdes 1965 och är i mycket dåligt skick. Nu plockas bräda för bräda bort från bryggorna. All spik dras ur för hand för att sorteras. Det virke som kan återanvändas sparas.
– Det sista av bryggan rivs på måndag, sedan ska hamnen rensmuddras för att återfå sitt ursprungliga djup. Därefter läggs stenarna i östra kajen tillbaka, säger Mats Hallberg.
En arbetsbåt ska dra upp den gamla rälsen som utgjort pålningen. Den kan sitta så djupt som två meter i leran.
– Det är ett tungt och avancerat arbete med dykare som kommer att kapa de stolpar som vi inte får upp utmed botten, berättar Mats Hallberg.
Göran Westerberg var en av de frivilliga som jobbade i Lerbergets hamn under lördagen. Mats Hallberg hoppas på en mild och inte så blåsig vinter för att arbetet ska rulla på friktionsfritt.Bild: Sven-Erik Svensson
Hela investeringen i hamnen går loss på 3,5 miljoner kronor, mycket pengar för en ideell föreningen som ändå gör så mycket den kan själv. Arbetet kommer att pågå under hela vintern. Färdiga flytbryggor ska lyftas i och säkras med nya pålar.
– I pengar och insatser är det det största som hänt hamnen sedan 1905, då delar av piren rasade i en kraftig storm, säger Mats Hallberg.
Den gången gick staten in med ekonomisk stöttning, nu får föreningen ta ur egen ficka.
– Vi har skramlat i många år och fått ihop lite gryn. Det är våra medlemmar som gör det här möjligt, säger Mats Hallberg.
Som miljöprisad förening hålls miljöfanan högt. Ronny Hartvigson och Janerik Lundin drar ur spik för att sortera.Bild: Sven-Erik Svensson
Om arbetet flyter på enligt plan och vintervädret inte ställer till några problem ska det mesta av de nya hamnen stå klar till våren. Den kommer att ha två bryggor ute i hamnbassängen och ett bredare promenad- och soldäck. Men fler åtgärder är planerade framåt, bland annat förbättringar på östra kajen.
– Vi har redan sagt att vi ska ha en riktig invigningsfest, rimligen i maj, säger Mats Hallberg.
Hamnen får ett bredare trädäck där man kan sola, fika och bara njuta.Bild: Jais Arkitekter
Fakta

Lerbergets hamn

Hamnen ägs av byalaget, Lerbergets byamän ekonomisk förening. En hamnnkommitté förvaltar och driver hamnen på uppdrag av föreningens stämma och styrelse.

Lerbergets hamn har en 150-årig historia och delar av den finns bevarad i det lilla museet i hamnen.

Hamnen har cirka 100 båtplatser.

Mer information om renoveringen finns på hamnens hemsida.

Krister Andersson var en av cirka 15 personer som gladeligen tog på sig arbetskläderna på lördagen. Intresset för att hjälpa till med renoveringen är stort och byalaget har bildat flera arbetsgrupper.Bild: Sven-Erik Svensson
Det har varit många förberedelser med undersökningar av botten och tillståndsansökningar hos länsstyrelsen, men nu har arbetet med att renovera hamnen kommit igång. Frivilliga krafter gör vad de kan.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen