Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Politiker förkastar flera sparförslag

Socialnämndens arbetsutskott vill ha kvar frivilligcentral och öppenvården för missbrukare i Åstorp. Det är några delar i det omfattande sparförslag som politikerna nu ska ta ställning till. Nästa vecka fattar socialnämnden beslut.

Frivilligcentralen i Åstorp, och en del av anhörigstödet, hotades när socialförvaltningen fick i uppdrag att hitta besparingar på 23 miljoner kronor. Men politikerna backar.Bild: Britt-Mari Olsson
Det fattas mycket pengar i socialnämndens budget nästa år. Förvaltningen fick börja hösten med att vända på alla stenar och gick sedan fram med ett omfattande sparpaket som slår hårt mot alla verksamheter som kommunen inte är skyldiga att ha enligt lag – som exempelvis samordning av frivilliga, utökat anhörigstöd och öppenvård för missbrukare i olika åldrar, kallad Navet.
Läs också Kraftiga nedskärningar väntar i Åstorp
Men när socialnämndens arbetsutskott sammanträdde i början av veckan blev förslaget att inte gå vidare med alla delar av sparpaketet. Bland annat dissar politikerna nedläggningen av Navet och frivilligcentralen.
I arbetsutskottet ingår ledamöter från både Socialdemokraterna, Centern, Sverigedemokraterna och Moderaterna.
Enligt ordförande Isabella Dzanko (S) var alla överens.
– Vi var faktiskt eniga om varenda punkt. Jag är glad för det samarbete som alla partier visar, i alla fall socialnämnden, säger hon.
– Det är så här att vissa saker anser vi är svåra att ta bort, eftersom det i längden blir dyrare för kommunen. Till exempel fler placeringar – på Navet har vi ändå förebyggande arbete istället för att man direkt ska placera missbrukare.
Ett annat förslag som var tänkt att spara hemtjänstpersonalens tid och knän var att införa digitala inköp, alltså att man istället för att handla i lokala butiker beställer hem varorna via en läsplatta. Enligt Isabella Dzanko beror det på att man tagit del av hur det gått för andra kommuner som infört tjänsten.
– Vi anser inte att det var positivt, men vi tänker också att ge förvaltningen i uppdrag att hitta en annan lösning för detta.
Efter synpunkter från FUB Klippan och Åstorp, samt pensionärsföreningarna i Åstorp vill man inte heller genomföra förslaget att minska anhörigstödet, att var och en får köpa in enklare hjälpmedel själv, inte heller en minskning av antalet socialsekreterare,
Den 23 oktober samlas hela socialförvaltningen för att ta ställning till sparpaketets olika delar.
Bland de sparförslag som arbetsutskottet föreslår att man går vidare med finns minskning av åtta vård- och omsorgsplatser, överflyttning av daglig verksamhet inom LSS till Activa, samt en minskning av personalbemanningen inom vård- och omsorgsboenden, demensboenden och gruppboenden i Åstorp.
Förslaget att höja avgifterna för mat i restaurangerna på trygghetsboende vill arbetsutskottet återremittera för att se över hur kommunen subventionerar de olika formerna.
Gå till toppen