Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tigermönstrade tangabadbyxor förde Henrik Bergkvist till SM-final

En skröna om badaren som inte vågade gå upp ur det våta tog på söndagen teaterläraren Henrik Bergkvist till SM-final i muntligt berättande.
– Jättekul! Jag siktar på en tredje vinst. Annars hade jag inte varit med, säger han.

Henrik Bergkvist tar ut svängarna under Skånemästerskapen i berättarslam när han berättar om hur han olyckligtvis råkade klä sig i tigertangas i samband med radhusgrannarnas årliga badutflykt.Bild: Lars Brundin
Berättarslam är en lekfull tävlingsform. Den 10-11 november anordnas både SM och junior-SM i Malmö. Därför arrangerades på söndagen också ett skånskt mästerskap för att utse en officiell skånsk SM-deltagare.
Mästerskapet gick av stapeln mellan Allhems sportlexikon och ett urval av Albert Einsteins svenska titlar, strax under två tjocka volymer av Gösta Knutsson och Beatrix Potter.
Ett tjugotal åhörare kom till Andys Corner i centrala Malmö för att i anrik antikvariatsmiljö rösta fram en värdig vinnare.
De fick höra tre helt olika historier från tre berättare. Var och en hade högst tio minuter på sig.
Kevin Benn berättade gripande om hur snickarmästaren Janosz Kovacs namn suddades ut från samtiden 1920 – fyrtiosex år efter hans död. Lena Kronberg förmedlade nya insikter när hon återgav sagan om Snövit utifrån styvmoderns perspektiv. Henrik Bergkvist drog en skröna om hur han vägrade att visa sig i tigertangas när han insåg att han hoppat från badbryggan i fel sorts mundering.
"Jag ville inte upp. Jag ville inte visa mig", berättade han.
Även själva omröstningen blev en nervkittlande föreställning. Henrik Bergkvist och Kevin Benn fick sex röster var, Lena Kronberg fick nöja sig med fem.
– Men det är Henrik som vunnit eftersom Kevins berättelse var sju sekunder för lång. Därmed är Kevin diskad, förklarade tävlingsledaren Anna Lundqvist.
Skånemästerskap i berättande. Från vänster tredjepristagaren Lena Kronberg, tvåan Kevin Benn, tävlingsledaren Anna Lundqvist och segraren Henrik Bergkvist.Bild: Lars Brundin
Som bonus berättade Henrik Bergkvist ännu en dråplig historia – om hur det gick till när kung Carl Gustaf lärde sig trolla. Under prinsessan Madeleines bröllopsmiddag lyckades kungen faktiskt trolla fram en silversked från dotterns svärmors handväska.
Henrik Bergkvist försäkrade först att berättelsen var helt sann, men publiken tvivlade när han avslöjade att det finns en snarlik historia som handlar om Finlands tidigare president Urho Kekkonen.
Henrik Bergkvist är tvåfaldig SM-vinnare i muntligt berättande. Han siktar nu in sig på en tredje titel. Och som vanligt tänker han framföra en egenhändigt skriven historia.
– Min grej är påhittade skrönor, säger Henrik som till vardags arbetar som teaterlärare i Simrishamn och Markaryd.
Andrapristagaren Kevin Benn var glad åt Henrik Bergvists seger trots att han själv blev diskad:
– Henrik berättar sina historier med en underbar livfullhet. Han har en humor som verkligen smittar av sig.
Gå till toppen