Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Åstorps styre är klart – S och C tar makt i minoritet

De tidigare samarbetspartierna Socialdemokraterna och Centerpartiet håller ihop trots Kristdemokraternas avhopp. Nu blir det valtekniskt samarbete med Vänsterpartiet istället.

Lars-Erik Petersson (C), Lucy Glinka (S), Bitten Mårtensson (S), Hans-Ingvar Jönsson (C) och Ronny Sandberg (S). S och C styr Åstorp i minoritet under mandatperioden 2018-2022.Bild: Hanna Pilhage Rahlén
Sedan valet 2002 har Centerpartiet och Socialdemokraterna i Åstorp samarbetat. Fler partier har varit med på tåget från mandatperiod till mandatperiod, senast även Kristdemokraterna. Efter årets val har det sistnämnda partiet dock valt att gå in i ett oppositionssamarbete.
– Vi har haft ett bra samarbete som vi vill fortsätta vidareutveckla, säger Ronny Sandberg (S) som varit kommunalråd under den gångna mandatperioden.
– Samarbetet har gått väldigt friktionsfritt, håller Centerpartiets ordförande Hans-Ingvar Jönsson med om.
Läs också Nytt borgerligt samarbete i Åstorp
Tillsammans har de båda partierna 12 mandat och genom det valtekniska samarbetet med Vänsterpartiet blir S, C och V den största gruppen i kommunfullmäktige med 13 av 31 mandat. Efter Sverigedemokraternas framgång i valet har de nio mandat – lika många som det nya oppositionssamarbetet mellan M, L och KD.
Socialdemokraten Ronny Sandberg vill fortsätta som kommunens kommunalråd.Bild: Niklas Gustavsson
– Tidigare har vi representerat en majoritet, nu blir vi den största gruppen men är ändå i minoritet, säger Hans-Ingvar Jönsson (C).
Skolsatsningar, idrottshallar samt att locka fler företagare till kommunen, särskilt de stora logistikföretagen, är frågor som S och C tillsammans vill fortsätta driva och utveckla. Trots minoritetsstyret är politikerna inte särskilt oroliga för att inte få igenom sina förslag. Inför den kommande mandatperioden har de tvärt om stora förhoppningar om ett bättre samtalsklimat i kommunfullmäktige.
– De två gångna mandatperioderna har inte liknat något annat, nu tror vi att det kommer gå lättare att samverka, säger Hans-Ingvar Jönsson (C).
– Det är många nya politiker och vi är egentligen överens på många punkter med oppositionen, säger Ronny Sandberg (S).
Under måndagens fullmäktigesammanträde valdes presidium för kommunfullmäktige och kommunstyrelse inför en fullsatt sal på kulturhuset Björnen.
Från S, C och V nominerades och valdes Per-Arne Håkansson (S) till ordförandeposten i kommunfullmäktige och Lucy Glinka (S) till första vice ordförande. För posten andre vice ordförande krävdes votering då det borgerliga partierna och Sverigedemokraterna båda föreslog kandidater: Janet Norbäck (M) och Richard Mattsson (SD). Med 12 röster tilldelades posten som andre vice ordförande Janet Norbäck. Richard Mattsson fick åtta röster och resterande elva var blanka röster.
Men när valberedningen skulle presentera sina förslag till kommunstyrelsen begärde Sverigedemokraterna proportionellt valsätt. Det innebär att varje ledamot i kommunfullmäktige lägger var sin röst på de kandidater som ledamoten vill ska ta de platser som partiet eller partisamarbetet har rätt till i fullmäktige. Kommunfullmäktige beslutade också att göra om det proportionella valet varje år.
– Det blir egentligen ingen skillnad, det tar bara längre tid att genomföra. Och så kan man inte välja in nya ersättare under perioden om det skulle behövas, säger kommunfullmäktiges ordförande Per-Arne Håkansson (S).
Vad är ert syfte med att begära proportionella val?
– Det vill jag inte besvara just nu, säger Sverigedemokraternas gruppledare Anton Holmberg, under kommunfullmäktige.
Vid 21-tiden hade fullmäktige valt in ledamöter till kommunstyrelsen men inte fastställt någon ordning. Då skulle även ett val av kommunstyrelsens ersättare göras innan beslut om ordförandeposter kunde tas.
Från S, C och V vill man se Ronny Sandberg som ordförande och Lars-Erik Petersson som förste vice ordförande. Posten som andre vice ordförande ser ut att bli en kamp mellan SD:s Maria Gottschalk och M, L och KD:s Roger Nielsen.
Gå till toppen