Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Laguppställningen klar – men vad laget ska göra är fortfarande oklart

Alliansen i Helsingborg har gjort klart hur laget ska se ut, men det dröjer till nästa vecka innan invånarna får veta hur de ska spela.

Maria Winberg Nordström (L), Lars Thunberg (KD), Peter Janson (C) och Peter Danielsson (M) på måndagens presskonferens.Bild: Britt-Mari Olsson
De mer konkreta löftena och målen kommer först när deras gemensamma budgetförslag presenteras och det sker nästa vecka. Var ska man satsa, var ska man inte satsa? Vilka idéer vill man genomföra, vilka skjuter man på framtiden.
– Det är ingen idé att ställa konkreta frågor kring äventyrsbad och liknande nu, säger Liberalernas Maria Winberg Nordström.
I stället målas framtiden med den breda penseln, med uttryck som att Helsingborg ska växa på ett hållbart sätt, att Helsingborg ska vara en global stad, en stad som tar till vara nytänkande och ger människor en chans att förverkliga sina idéer, att det ska vara en trygg stad.
Och så vidare.
Men några ganska tydliga besked gavs trots allt. Som när Peter Danielsson, M, säger att man kommer att söka breda lösningar kring stora frågor.
– Som översiktsplanen, Oceanbadet, HH-förbindelsen och Västkustbanan.
Läs också Landborgskopplingen – här riskerar Alliansen att köra i diket
Det främsta skälet till denna önskan om samförstånd är att det inte bra för Helsingborg som stad om man byter ståndpunkt i frågor som sträcker sig över flera mandatperioder. Ett annat skäl är att Alliansen faktiskt är i minoritet och inte kan bestämma utan att få med sig andra partier.
Men minoritetsstyret är inget som gör Peter Danielsson sömnlös.
– Vi har styrt i minoritet förr och vet att det kommer att bli bakslag ibland, men det är inte någon dramatik i det.
Alliansen kommer dock att göra en del ändringar, som kanske kan vara som olja i det kommunala beslutsmaskineriet. Samtliga partier kommer till exempel att bjudas in till möten innan förslag presenteras i kommunstyrelsen. Samtliga partier kommer också att hållas uppdaterade på olika byggplaner, långt innan de blivit färdiga förslag.
– Då kan de komma med synpunkter innan vi lägger färdiga förslag, säger Peter Danielsson.
Däremot blir det inget samarbete med Sverigedemokraterna för att säkra majoriteter i kommunfullmäktige.
– Vi kommer varken att samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, säger Peter Danielsson.
Lars Thunberg förtydligar synen på SD:
– Det finns en avgörande skillnad i syn på människor, de lägger ofta förslag som är exkluderande. Vi gör tvärtom, vi vill inkludera. Och vi ger inte upp vår politik för att få SD:s stöd.
Maria Winberg Nordström fyllde i:
– Vi vill vara en global stad och då kan vi inte samarbeta med ett parti som vill lämna EU.
De tydliga beskeden och ambitionerna kommer nästa vecka med budgetförslaget, men redan nu kunde de fyra ledande politikerna förvarna om att det blir bistrare ekonomiska tider. Och att man i första hand ska värna skola, vård och omsorg.
Övriga delar får sannolikt räkna med att få tuffare sparbeting.
Gå till toppen