Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sven-Åke Olofsson: ”Kommunens stöd åt HIF kräver en stor öppenhet.”

Bild: Erik Nylund
Det anrika fotbollslaget HIF är mycket viktigt för Helsingborgs varumärke. Vad tänker uppsvenskar på om man säger Helsingborg? Jo, HIF och turandet över Öresund, ofta i den ordningen.
Men stundtals kan man få uppfattningen att föreningen är ett finansiellt råttbo. Och på samma sätt ser det ut i en hel del andra kommuner med lag som spelar i de högsta divisionerna. Lagen tyngs under sina kostnader, lovar bot och bättring och svångrem. Men när det drar ihop sig redovisas underskotten. Inte sällan måste kommunerna, som i Helsingborg, vara fingerfärdiga med indirekt stöd.
Det övriga idrottslivet i kommunen är stundtals förbannat. Föräldrar och andra aktiva får ställa upp gratis medan miljonerna rullar i HIF. Och även internt i kommunen är det här känsligt, inte minst när löner ska göras upp.
Själv minns jag en dramatisk presskonferens i rådhuset i Helsingborg för cirka tio år sedan. Kommunledningen tillkännagav stora borgensåtaganden för HIF. Plötsligt slogs dörrarna upp till kommunstyrelsens sessionssal och presskonferensen togs över av stadens brandmän, svårt missnöjda med sina löner. "Här sitter ni och pratar miljoner till HIF medan vi får skitsummor för att vaka över kommuninvånarnas säkerhet", sade de bland annat. Kommunledningen, i sin nöd, avbröt presskonferensen och gick ut och talade med brandmännen.
Att redogöra för HIF:s affärer i detalj är en snårig historia. Vare nog sagt att klubben gör miljonförluster. Kring HIF kretsar investerare i Olympia Invest. Men precis som när det gäller kommunalt stöd ska pengarna betalas tillbaka. HIF får på så sätt bara en frist. Till exempel med uppskovet att betala kommunen hyra för arenan först kommande år. I februari i år slutade HIF helt sonika betala hyra för Olympia. Normalt skulle det leda till vräkning …
Kommunen har karakteriserat situationen som "icke önskvärd". Det är något av årets mumlande understatement. Kommunens stöd åt HIF kräver en stor öppenhet - inte minst av denna anledning. Politikerna verkar skicka fram tjänstemännen för kommentarer.
Ibland är det lika svårt att få besked av kommunen som av HIF när det gäller exakt vad som avtalats eller hur det verkligen står till i föreningen. Och från HIF:s sida hoppas man på nya friska pengar vid ett allsvenskt kontrakt.
HIF ska ha hjälp och stöd, men på ett transparent sätt. Övriga idrottslivets klagan måste tas på allvar, i klartext måste kommunen vara mycket förstående även för propåer från detta håll, till exempel när det gäller nedsättning av hyror. Och den stora skara kommuninvånare som inte ser livets mening i fotbollen – hur svårt detta än är att förstå för den bollbitne – har också rätt att bli lyssnad till.
Må HIF än en gång landa varaktigt i allsvenskan. Men med rimligt sanerade affärer som är helt öppna. Hur ekonomin hanterats under 2000-talet framstår som ett rejält självmål, i vissa lägen med kommunens medverkan.
Gå till toppen