Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riksbyggen blandar hyres- och bostadsrätter i samma hus

I Riksbyggens nästa projekt i Helsingborg blandas hyresrätter och bostadsrätter i samma hus.
Huset byggs i nio våningar och både hyresgäster och bostadsrättsköpare kan räkna med utsikt.

Riksbyggen har fått bygglov för två flerfamiljshus på Drottninghög. Det högre av dem ska innehålla både hyresrätter och bostadsrätter, men de får varsin port.Bild: Jais Arkitekter
Bygglovet för de två husen, som kommer att ligga utmed Regementsvägen, blev klart i förra veckan.
– Vi har väntat in bygglovet och jobbar hårt med upphandling av entreprenör och finansiering. Kan vi landa det snabbt har vi en byggstart före årsskiftet. Då blir det inflyttning hösten 2020, säger Ulrika Nyström, regionchef på Riksbyggen.
Totalt kommer husen att innehålla 38 bostadsrätter och 73 hyresrätter, varav det ena huset kommer få en mix av de båda. Det är första gången Riksbyggen blandar i samma hus. Tidigare har bolaget endast blandat inom samma område.
– Vi har utvecklat område med både hyresrätter och bostadsrätter med gemensamma och sociala ytor tidigare, senast mitt på Holma torg i Malmö tillsammans med MKB, säger Ulrika Nyström.
Där delar 61 hyresrätter och 23 bostadsrätter på gemensamma odlingar och orangeri.
– Vi hoppas på att fortsätta lika framgångsrikt i Drottninghög, säger Ulrika Nyström.
Under det ena huset byggs ett parkeringsgarage med plats för 34 bilar. Bostadsrättsföreningen kommer att få tillgång till en övernattningslägenhet. Den kommande bostadsrättsföreningen beslutar om även hyresgästerna ska få använda den.
Mer än hälften av de nya lägenheterna är tvåor, resten ettor och treor. Riksbyggen har för avsikt att söka statligt investeringsstöd för hyresrätterna för att på så vis kunna pressa ner hyrorna.
Säljstarten för bostadsrätterna är planerad till hösten 2019.
Det högre av de två husen får en förskola i bottenplan. Det är Hippokréne med ett 60-tal barn som ligger i närheten som ska flytta in.
Riksbyggen är aktiva på fler håll i Helsingborg och bygger bland annat bostadsrätter i Oceanhamnen och hyresrätter i Mariastaden. Förra sommaren köpte Riksbyggen nära 600 lägenheter på Dalhem av Helsingborgshem.
Gå till toppen