Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blågrön budget täpper till hål och förstärker

Färre besparingar väntar när den nya blågröna majoriteten lägger sitt gemensamma budgetförslag för nästa år. Ett sämre resultatmål ska finansiera de ökade utgifterna.

När kommunens nya blågröna styre tog över i förra veckan stod ett gemensamt budgetförslag bland de översta punkterna på agendan. Nu är de fem partierna Moderaterna, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet klara med sitt förslag som ska upp på kommunstyrelsens bord på fredag.
Enligt majoriteten finns det mycket att arbeta med framöver i den kommunala ekonomin.
– Vi ser flera problem framför oss, bland annat har vi nu en dålig resultatutveckling med nettokostnader som ökar mer än skatteintäkterna, säger kommunstyrelsens ordförande Robin Holmberg (M).
Dyra paviljongkostnader för skolor och förskolor framöver kommer också att belasta den kommunala ekonomin.
– Här måste vi börja jobba för att komma ifatt. Vi behöver fem nya förskolor efter 2021 och minst fyra nya skolor och det arbetet måste vi starta redan nu.
I grunden till budgetförslaget ligger det tjänstemannaförslag som presenterades i somras och som de blågröna nu har kompletterat enligt partiernas egna tankar och viljor.
– Det förslaget innehöll stora effektiviseringar och besparingar som vi inte kan tänka oss, så vår budget har mest handlat om att täppa till hål och förstärka, fortsätter Robin Holmberg (M).
Det innebär bland annat att förslaget att minska kompensationen för nya barn och elever i förskola och skola från 80 till 60 procent försvinner. Inte heller vill de blågröna minska kompensationen från 80 till 50 procent för nya äldre medborgare som eventuellt kommer att vara i behov av hjälp.
Den dagliga LSS-verksamheten blir oförändrad och elevhälsan får behålla den tjänst som togs bort i det tidigare förslaget.
Även budgeten för sommarblommor blir oförändrad och så finns det inte längre några tankar på att lägga ner biblioteken i Ausås och Tåstarp.
– Det är oerhört positivt att vi kan freda dem, de har stor betydelse för landsbygden och det visar att vi ser till hela kommunen, säger Liss Böcker (C).
– Jag tycker att det är roligt att vi har kunnat behålla satsningen på ett klubbhus i Össjö och en ridled, att vi kan investera också, säger Linda Persson (KD).
Det tidigare tjänstemannaförslaget utgick ifrån att resultatmålet ska vara två procent enligt vad kommunfullmäktige tidigare beslutat. Det resultatmålet har sänkts till en procent i samma församling efter det och nu kan den blågröna majoriteten tänka sig att sänka den till knappt 0,8 procent.
– Det är inte optimalt, men vi har gjort den bedömningen att vi behöver satsa för att komma ifrån dyra lösningar och att en skattehöjning skulle vara kortsiktig, säger Robin Holmberg.
Gå till toppen