Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Höganäs basket drar igång på flera orter i Kullabygden

Tillgänglighet och valfrihet, barnens möjlighet att kunna testa flera olika idrotter och själva ta sig till träningen. Det är målet när Höganäs Basket nu startar flera nya, lokala föreningar i Kullabygden.

Lokala basketföreningar i Kullabygdens byar ska öka tillgängligheten. Här tränar barn födda 2007 eller senare i Jonstorpsskolans gymnastikhall.Bild: Tove Scherman
Det är eftermiddag och full fart i Jonstorpsskolans gymnastikhall. Ett tiotal barn i de lägre skolåldrarna har droppat in för en timmes basketträning. Den lilla föreningen är helt nystartad och kör sitt tredje träningspass.
Tord Hammarlund är sportchef i Höganäs Basket och har själv gått in som ordförande i föreningen i Jonstorp.
- Tillgängligheten är avgörande för både barn och föräldrar när det gäller fritidsaktiviteter. Barnen ska själva kunna gå eller cykla till träningarna efter skolan, även om de bor i Jonstorp eller Nyhamnsläge, säger han.
Nya basketföreningar i HöganäsBild: Tove Scherman
Genom åren har Höganäs Basket haft aktiviteter ute i skolorna för att väcka intresset för sporten. Nu går de ett steg längre när de startar totalt fem nybörjargrupper i Kullabygden. Viken, Nyhamnsläge och Lerberget hör till byarna där barn födda 2007 eller senare nu har möjlighet att träna basket en eftermiddag i veckan.
- Tanken är att de ska kunna spela här upp till sjätte klass, innan de går vidare till lagen inne i Höganäs, säger Tord Hammarlund.
Nya basketföreningar i HöganäsBild: Tove Scherman
En basketförening i varje by har han länge haft i tankarna.
- Målsättningen rimmar väl med både basketförbundets satsningar på tillgänglighet och riksidrottens mål att barn ska ha möjlighet att prova på många olika idrotter i unga år, säger han.
Ester Eriksson tränar fotboll i Svedberga GIF under sommarhalvåret. Snart är fotbollssäsongen över, men hon vill fortsätta röra på sig. Nu får hon instruktioner av Donaldas Bartkus, tränare för Jonstorpsgruppen, som annars spelar i Höganäs A-lag.
- Jag gillar nästan alla sporter. Basket har jag bara provat lite förut, det är väldigt roligt att försöka träffa korgen, men lite svårt också, säger hon.
Esters mamma Elisabeth Eriksson välkomnar föreningens satsning i Jonstorp.
- Det är oerhört skönt att slippa skjutsa till träningarna och väldigt bra med en bollsport Ester kan träna under vintern. Vi bor ju här i Jonstorp och Ester kan går från fritids hit, säger hon.
Tord HammarlundBild: Tove Scherman
Tord Hammarlund hoppas kunna locka fler tjejer till träningarna. I grupperna tränar både pojkar och flickor.
Förhoppningen är att fylla på nybörjargrupperna så pass att det går att arrangera lokala seriespel mellan byarna i Kullabygden efter årsskiftet.
- Det skulle vara riktigt roligt, och bli ett rejält lyft för sporten lokalt, säger Tord Hammarlund.
Fakta

Så tränar nybörjargrupperna

Måndagar klockan 17.30 Vikenskolan, start 5 november.

Tisdagar klockan 18.30 i Brukshallen.

Onsdagar klockan 16.30 i Nyhamnsskolan, träningen startar när tillräckligt många är anmälda.

Torsdagar klockan 16.30 i Jonstorpsskolan.

Fredagar klockan 16 i Höganäs sportcenter.

Lördagar klockan 10 Lerbergsskolan för barn med funktionsnedsättning.

Anmälan görs till hoganasbasket@outlook.com

Gå till toppen