Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Socialnämnden i Åstorp ber om tillskott

Politikerna i socialnämnden backar som väntat från hälften av sparförslagen inför nästa år. Därmed räddas både frivilligcentralen, det utökade anhörigstödet och öppenvården för missbruk.

Det var stora kostnadsökningar som ledde fram till ett sparkrav på 23 miljoner kronor nästa år inom socialnämndens område. Tjänstemännen fick i uppgift att lägga fram sparförslag, som innehöll stora nedskärningar inom socialtjänst, vård och omsorg. Reaktionerna blev starka.
Men redan när socialnämndens arbetsutskott gått igenom förslagen stod det klart att de mest kontroversiella av dem troligen inte skulle bli av. Nu har socialnämnden fattat samma beslut.
Läs också Politiker förkastar flera sparförslag
– Det var så väl förankrat, så när det väl kom på nämnden i går kväll så klubbades det igen, säger ordförande Isabella Dzanko (S).
De sparförslag som tas omfattar cirka 13 miljoner och innebär bland annat minskad bemanning på äldreboenden och gruppboenden. Däremot räddas förebyggande verksamheter som frivilligcentralen, anhörigstöd och Navet, där både ungdomar och vuxna kan få hjälp med missbruk.
Läs också Kraftiga nedskärningar väntar i Åstorp
Beslutet innebär också att omkring tio miljoner kronor saknas i budgeten nästa år. Därför går socialnämnden nu tillbaka till kommunstyrelsen och ber om mer pengar.
De vill också ha ersättning för ett uppsagt hyresavtal för en lokal som inte längre används, men där avtalet löper på till år 2021. Det handlar om Pegasus, tidigare kontor för Försäkringskassan, som använts som HVB-hem under flyktingkrisen när kommunen fick ta emot många ensamkommande.
– Idag är det tomt. Vi har haft en del akuta placeringar, men vi har inte kunnat utnyttja det till full kapacitet. Vi har också försökt att fråga om någon annan förvaltning var i behov av lokalerna, men fått nej, säger Isabella Dzanko.
Gå till toppen