Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grannar kritiska till ökad blysmältning

Boliden Bergsöe vill smälta mer bly, men grannar är bekymrade.

Bly lagras som 45-kilos tackor på Boliden Bergsöe.Bild: Tom Wall
På onsdagskvällen hade Boliden Bergsöe bjudit in allmänheten att ta del av företagets framtidsvision: att öka produktionen från 50 000 ton bly per år till 75 000 ton.
Ökar utsläppen med ökad produktion?
– Vi räknar med att de diffusa utsläppen minskar, sa Johan Ekberg, miljöingenjör på Boliden.
Då menar han att blydammet minskar av flera skäl: en ny ugn, effektivare hantering av svavel och bättre bortsortering av viss plast i råvaran, som är gamla batterier. Mängden blyhaltig slagg minskar, och därmed risken för blydamm i luften.
Boliden Bergsöe AB hoppas kunna öka sin produktion. Frågan ska avgöras av mark- och miljööverdomstolen.Bild: Tom Wall
– Utsläppen av bly från företagets filter och skorsten väntas ligga kvar på samma nivå som de senaste fyra åren, den lägsta i företagets historia, sa Johan Ekberg.
Hur blir det med utsläpp av bly i vatten?
– Nuvarande utsläpp är oftast under ett kilo, ibland nere på 0,7 kilo, per år. Vi är övertygade om att vi kan ligga kvar på samma nivå, fortsatte Johan Ekberg.
Den enda besökaren från allmänheten var Marianne Tejning, som är ordförande för dem som har stugor vid Lundåkrahamnen. Hon ville väga samhällsnyttan mot eventuell skada och undrade om en utbyggnad skulle betyda nya jobb.
– Plastseparering ger fyra jobb. Den nya ugnen kan ge omkring tio jobb säger, redovisade Peter Mörtlund, vd på Boliden Bergsöe.
Marianne Tejning är inte helt imponerad – det är inte så många nya jobb, samtidigt som produktionen ökar mycket, tycker hon.
Hon har sommarbott i sin stuga vid Lundåkrahamnen i tio år och konstaterar att medlemmarna i hennes förening inte är glada för att ha blyfabriken till granne.
– Utsläppen upplevs som ett orosmoment och Boliden planerar ju inte någon avsevärd förbättring. Vi vill inte att företaget ökar produktionen, inte här. Det vore bättre på en plats längre från bostäder, säger Marianne Tejning.
Hon pekar också på att den nya investeringen på minst 80 miljoner kronor bidrar till att hålla kvar blyfabriken i Landskrona länge till.
Läs också Förhoppningen att få smälta mer bly är fortsatt stark
Läs också Stor brand på blyfabrik i Landskrona
Fakta

Boliden Bergsöe AB

Fabriken har stått på industriområdet sedan 1902. Numera smälter man slutkörda blybatterier levererar blytackor. Efterfrågan väntas öka när laddbara batterier används på allt fler ställen.

Omkring 75 personer jobbar på företaget, som redan nu slår i taket för hur mycket bly man får tillverka i Landskrona. Därför driver därför flera processer för att få tillstånd att växa.

Gå till toppen