Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Foppa” inviger mustaschkampen i Malmö: ”Vi kan rädda liv”

November är på ingång och med det också mustaschkampen, kampanjen som lyfter manssjukdomar i allmänhet och prostatacancer i synnerhet. Förre superstjärnan Peter Forsberg inviger årets kampanj i Malmö.
– Det är inte alltid så lätt för oss män att prata om sjukdomar och om vår hälsa. Tillsammans kan vi rädda liv, säger Peter Forsberg i ett pressmeddelande.

Peter Forsberg blir affischnamn för mustaschkampen. ”Hälsa din pappa, din brorsa, din partner eller polare – att tillsammans kan vi rädda liv”, säger Peter Forsberg.
Peter Forsberg är utan tvekan en av Sveriges bästa ishockeyspelare genom alla tider.
Forsberg var en gudabenådad hockeyspelare som hade sin storhetstid i NHL-laget Colorado Avalanche. Under karriären, som tog slut 2011, gjorde han 885 poäng på 708 NHL-matcher och han vann OS-, VM- och Stanley cupguld.
Forsberg har tidigare engagerat sig i Barncancerfonden, men nu går han också, som ambassadör för ATG:s drömfonden, in för att lyfta mäns hälsa.
Läs också 1. Klart att du ska testa prostatan ... men vad får du egentligen veta?
– Det är få som känner till att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Men som tur är går sjukdomen att bota om den upptäcks tidigt. Mustaschkampen uppmanar därför alla män som fyllt 50 att ta PSA-prov på sin vårdcentral. Så hälsa din pappa, din brorsa, din partner eller polare – att tillsammans kan vi rädda liv, säger Forsberg i ett pressmeddelande.
Mustaschkampen är en tävling där män uppmanas att odla mustasch under november månad för att på så sätt uppmärksamma manssjukdomar i allmänhet. och prostatacancer i synnerhet.
Regeringen har satsat drygt 8 miljoner kronor för att driva på införandet av organiserade prostatacancertester.
Läs också 2. Hjälp, mitt PSA-värde är för högt! Vad betyder det – och vad händer nu?
– De senaste åren har antalet män som tar PSA-prov ökat kraftigt. Nu har cirka femtio procent av alla vuxna män mätt sitt PSA-värde, men det har främst skett på individens eget initiativ. Många män testar sig ofta, ibland helt i onödan, medan andra inte gör det alls på grund av okunskap, oföretagsamhet eller rädsla, säger Jan Frick ordförande i Prostatacancerförbundets regionförening i Östra Skåne.
Det är nationell invigning med Peter Forsberg av mustaschkampen i morgon lördag klockan 11 på Södergatan 11 i Malmö.
Gå till toppen