Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dyrare inträde till kulturen i Helsingborg

Från och med årsskiftet blir det dyrare att besöka Fredriksdal, Dunkers och Kärnan. Samtidigt kommer Kulturkortet också att kosta mer.

Inträdet till Fredriksdal kommer att bli dyrare efter årsskiftet.Bild: Anders Ebefeldt
Skälet till det här att Kulturnämnden räknar med att få mindre i anslag för 2019 samtidigt som man utgår ifrån att priser, hyror och lönekostnader ska öka.
Frågan om höjda avgifter har varit uppe i kulturnämnden tidigare i höst, men drogs tillbaka då den styrande majoriteten inte var helt överens.
Miljöpartiet ville att förslaget skulle förankras i partiorganisationen innan man röstade ja. Och i torsdags kväll klubbades beslutet i kulturnämnden. Trots höjningarna tror och hoppas kulturnämndens ordförande, moderaten Kristian Anderson, att Kulturkortet även i fortsättningen kommer att vara populärt.
– Det är fortfarande fantastiskt prisvärt.
Moderaten Kristian Anderson, ordförande i kulturnämnden, prioriterar prioriterar låga avgifter för barn.Bild: Moa Dahlin
Socialdemokraterna i kulturnämnden har en avvaktande hållning till prishöjningen. Men bara avvaktande, partiet har inte reserverat sig mot beslutet.
– Vi deltog inte i beslutet och eftersom vi inte har gjort klart vårt budgetförslag för kommunen hade vi inget eget förslag, säger Björn Tufvesson-Alm.
Men han säger att han är nöjd med att barnen i Helsingborg inte drabbades av höjningarna. Vilket tangerar Kristian Andersons uppfattning:
– Vi vet att många familjer har det tufft ekonomiskt och vill därför hålla en låg nivå på aktiviteter för barn. Vi har till exempel inte höjt avgiften för Kulturskolan.
Det blir dyrare att besöka Kärnan.Bild: Björn Lilja
Kristian Anderson anser också att de kommande höjningarna innebär att kulturnämnden kan få in lite mer pengar som vi kan satsas på annan kultur. Men detta är sagt innan det blågröna minoritetsstyret presenterat sin kommande budget för Helsingborg.
Man har redan förvarnat om att det kommer att bli nerskärningar på de flesta områden i Helsingborg och att man prioriterar de nämnder som har ansvar för vård, omsorg, skola och socialtjänst.
Sofiero ingår inte i Kulturförvaltningen, utan ligger i Helsingborg Scen & Arena AB. Inträdesavgiften på Sofiero kommer att ligga kvar på 120 kronor, men man slopar rabatterna på för- och eftersäsong.
Fakta

Nästa års avgifter

Så här kommer det att kosta efter årsskiftet. (2018 års priser inom parentes)

Kulturkortet: 445 kr (395)

Kulturkortet student: 250 kr (250)

Kulturkortet pensionär: 295 kr (250)

Entréavgifter

Dunkers

Andra våningen: 100 kr (70)

Entréplan: Gratis

Fredriksdal

Högsäsong: 100 kr (70)

För- och eftersäsong: 80 kr (70)

Lågsäsong: Gratis

Kärnan: 60 kr (50)

Terminsavgift Kulturskolan (individuell undervisning) 700 kr.

Gå till toppen