Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags för officiell start av batterifärjorna över Sundet

Den 9-10 november firas att de båda färjorna Aurora och Tycho Brahe nu officiellt går på el istället för diesel.

Färjorna Tycho Brahe och Aurora har konverterats till batteridrift och är nu båda i full drift. Nästa helg blir det officiell invigning med bland annat gratis el-tura för gående passagerare.Bild: Emil Langvad/TT
Det har varit en lång och knixig resa att konvertera de båda färjorna till batteridrift. Något tidningen skrivit om flera gånger.
Allra svårast har varit att få laddningen i hamn att fungera. Men nu är rederiet redo att trycka på den officiella på-knappen för driften. Fredag och lördag, 9-10 november, blir det därför nu officiellt firande på Sundet.
Färjorna har sedan en tid tillbaka till största delen gått på el men allt har inte fungerat fullt ut, framför allt när det gäller laddningen i hamn, och det är förklaringen till att den officiella starten av batteridriften dröjt i över ett år från det ursprungliga datumet.
Men nu är det alltså dags.
”Vi är mycket stolta över vårt batteriprojekt vilket gör det möjligt för Aurora och Tycho Brahe att segla på grön el”, skriver HH-Ferries vd Johan Röstin inför festligheterna.
Att de båda färjorna nu är konverterade innebär att 60 procent av all trafik över Sundet kommer att ske med eldrift. Tre andra färjor går också i trafik men de används inte lika mycket som de båda nu ombyggda fartygen.
Att allt nu fungerar kommer att firas i dagarna två. Officiell invigning sker den 9 november och lördagen den 10 november blir det "Öppen färja" då alla gående passagerare får resa gratis med de båda färjorna klockan 10-18.
Och trots alla förseningar är Johan Röstin glad i dag.
"Det har varit väl värt alla ansträngningar och utmaningar och vi gläder oss enormt till att få markera detta med den officiella invigningen", skriver Johan Röstin.
Gå till toppen