Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt politiskt styre i Bjuv dröjer

I flera kommuner har nya politiska styren bildats och presenterats efter kommunvalet. I Bjuvs kommun pågår diskussionerna fortfarande.

Anders Månsson, nuvarande kommunalråd i Bjuv.Bild: Tom Wall
När valresultatet räknats samman stod det klart att det skulle bli svårt att få ihop en majoritet.
Den majoritet av socialdemokrater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater som styrde Bjuvs kommun under den gångna mandatperioden har efter valet bara 14 mandat tillsammans. Förra perioden kunde de luta sig mot en majoritet med sina 18 av fullmäktiges 31 mandat.
Oppositionspartiet Moderaterna har backat med ett mandat från sex till fem. De borgerliga partierna har tillsammans bara åtta mandat och för att bilda majoritet måste partiet vända sig mot S eller SD.
För Sverigedemokraterna som ökat stort från fyra till elva mandat är frågan vilket samarbete man kan komma med i.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson (S) hade inför arbetsveckans början inget besked att ge om hur lång tid diskussionerna väntas ta.
– Det är inte lätt att bilda regering i landet. Men det är inte lätt att få ihop det i Bjuv heller.
En bortre tidsgräns är kommunfullmäktiges möte sista möte för året, då val ska göras inför nästa mandatperiod.
– På decembermötet ska ledamöter till nämnder och styrelser väljas, säger Anders Månsson.
Tidningen har varit i kontakt med Moderaternas oppositionsråd Ninnie Lindell, som inte har några kommentarer i dagsläget. Enligt Sverigedemokraternas ordförande i Bjuv, Pia Trollehjelm, har partiet initialt haft kontakter med Moderaterna.
Gå till toppen