Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: SSU visste inte? Visst.

Philip Botström och Stefan Löfven har ett parti ihop.Bild: Maja Suslin/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Mantrat börjar bli tjatigt. Den här gången kom det efter Kvällspostens avslöjande om fundamentalistiska åsikter i SSU i Skåne och hur medlemmar som ifrågasatt utvecklingen har skrämts till tystnad:
"Det finns inte plats i Socialdemokraterna för människor som strider och agerar mot partiets grundläggande värderingar."
Just nu är det S som är partiet och SSU:s ordförande Philip Botström som säger orden, men meningarna som upprepas varje gång en partiskandal letat sig fram till löpsedlarna är lika välbekanta som de är uttjatade: Det finns inte plats för sådant här i vårt parti, det är oacceptabelt, vi ska gå till botten med det.
"Om uppgifterna stämmer", säger Botström, "så antar jag att det finns människor som inte velat att de ska komma till min kännedom."
Där kom en annan klassiker: Vi visste inte.
Problemet är att SSU:s ledning visst verkar ha vetat. Moderpartiet Socialdemokraterna likaså. De gjorde bara inget åt det förrän journalisterna började ringa.
Ungdomsförbunden brukar ha låg tröskel och högt åsiktstak. Det vore sövande tråkigt om det inte fick fortsätta vara så. Men var går gränsen? Det krävs ingen vild fantasi för att föreställa sig att rädslan för att tappa socialdemokratiska valarbetare i det här fallet fått gå före omsorgen om partiets värderingar.
Är de extrema åsikter som Kvällsposten skriver om representativa för hela SSU? Såklart inte. Är visselblåsningen ett sätt att offentligt avgöra en långvarig falangstrid inom distriktet? Kanske. Alla som har varit aktiva i ett ungdomsförbund vet att det sannerligen inte saknas dolkstötar när sådana strider ska utkämpas.
Men att förbundet inte visste? Det är lika trovärdigt som när Jimmie Åkesson förvånas över rasism i Sverigedemokratiska led.
Gå till toppen