Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Alla ska med. Men med rätt värderingar.

SSU:s ordförande har haft en lång vecka.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
När Kvällspostens avslöjande om extrema åsikter och inre stridigheter inom SSU:s Skånedistrikt till slut nådde Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad var beskedet inte mycket annorlunda än det som upprepats under veckan från ungdomsförbundets ordförande Philip Botström:
"För att företräda Socialdemokraterna ska man kunna stå för och agera utifrån våra grundläggande värderingar. Det kompromissar vi inte med."
Problemet för SSU, för Socialdemokraterna – och för de flesta av riksdagens partier – är att man visst verkar villiga att kompromissa.
Hur mycket visste Botström och varför gjordes ingenting åt den information som medlemmar i SSU Skåne säger sig ha delgett både förbundet och partiet? I brist på tydliga svar frodas spekulationerna.
Finns det större acceptans inom socialdemokratin för extrema åsikter när de uttalas av personer med invandrarbakgrund? Har Socialdemokraterna ett blint öga för antisemitism? Och en undran:
Om S inte klarar av att städa på sin egen bakgård, kan man då kräva nolltolerans när andra partier, som Sverigedemokraterna, avslöjas ha företrädare som uttalat sig oacceptabelt?
Socialdemokraterna dras onekligen med stora utmaningar i att se till så att partiet både ska ha plats för många, och att dessa många också ska ställa upp på partiets värderingar. Men de är inte ensamma.
Alla åtta partier i riksdagen säger sig ställa krav på att de som företräder partiet inte bara ska dela partiets värderingar, utan också grundläggande demokratiska värderingar. Rasism, antisemitism, homofobi hör helt enkelt inte hemma i svensk politik. Ändå finns det där. Mer hos vissa, mindre hos andra. Men få är skonade.
Exemplen är många. Nyligen fick Stefan Borg (SD), tilltänkt till posten som kommunstyrelsens ordförande i Hörby, sluta efter att bland annat ha uttalat sig homofobiskt. Strax före valet blev Mikail Yüksel (C) utesluten ur sitt parti sedan det avslöjats att han haft samröre med högerextrema turkiska Grå vargarna. Ungefär samtidigt lämnade Liberalernas Muhammed Khorshid från Malmö sina uppdrag på grund av antisemitiska kommentarer. Miljöpartiet har i många år dragits med problematiska kopplingar till islamism bland sina företrädare.
Och nu Socialdemokraterna. Att som Philip Botström och Lena Rådström Baastad låtsas som att händelserna i ungdomsförbundet har gått under partiets radar blir allt svårare i takt med nya avslöjanden om hur länge detta har pågått och hur grova uttalanden det faktiskt har handlat om.
Slutsatsen av Kvällspostens avslöjanden är att partiet som säger sig arbeta mot rasism, homo- och transfobi passivt har sett på när medlemmar uttrycker åsikter som är de rakt motsatta. Man har helt enkelt kompromissat.
Socialdemokraternas oförmåga att sätta ned foten kring vilka som ryms i partiet och vilka som inte är välkomna har lett till att partiföreträdare har kunnat stå på ett årsmöte och hävda att homosexuella har smutsigt blod. Det borde rimligen leda till fler åtgärder än de som SSU nu har aviserat.
Gå till toppen