Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fredsvännen som gjorde succé med krigshjältemotiv

Nils Forsberg från Riseberga hade stora framgångar som konstnär på 1800-talet och i början av 1900-talet. Nu visas en stor utställning med hans verk på Tomarps kungsgård.

"Stenbocks kurir" målades till minne av slaget vid Helsingborg 1710 och skildrar Magnus Stenbocks adjutant som efter ritt genom landet utmattad kommer fram till drottning Hedvig Eleonora med budet om den svenska segern över danskarna. Målningen tillhör Helsingborgs museer.Bild: Niklas Gustavsson
Totalt 80 verk och föremål har lånats från bland annat Helsingborgs museer, Klippans kommun och olika privatpersoner.
Tomarps kungsgård har tagit hjälp av Nils Forsbergssällskapets kunskaper i produktionen av utställningen.
Nu står salarna redo att möta besökarna som i vandringen genom utställningen i tur och ordning får möta Nils Forsberg som porträttmålare, skildrare av historiska scener och krigsmotiv och stillebenmålare.
På Tomarp visas oftast konst av betydligt senare datum. Utställningen med Nils Forsbergs konst är ett projekt av annat slag.
– Det här är ju lite annorlunda för oss, en rent museal utställning. Man kan ju tänka att den också kan locka en lite annan publik, de som är mer historiskt intresserade. Vi tycker också att det är intressant att han är en bygdens son. Jag märker också en tendens idag att lyfta fram historiska målare, att man blickar tillbaka i oroliga tider, säger Margareth Anderberg som driver utställningsverksamheten på Tomarp.
Nils Forsbergs självporträtt från 1870 iförd mössan med Röda korsets märke, som också visas upp.Bild: Niklas Gustavsson
Målningen "En hjältes död" från 1880-talet mångfaldigades i olika tekniker och var ett vida spritt motiv vid tiden kring förra sekelskiftet.
Många kände till bilden med den döende soldaten som tar emot sista smörjelsen av en präst, omgiven av militärer, sörjande och andra svårt skadade soldater. Originalmålningen hänger kvar på Nationalmuseum i Stockholm, men på Tomarp visas tryck och några förstudier. Nils Forsberg var inte ute efter att framställa krig som något heroiskt när han målade scenen.
– Han gjorde den som en protest mot kriget, men den uppfattades som en patriotisk hyllning. Han fick guldmedalj på Parissalongen 1888 för målningen, säger Margareth Anderberg.
Frukter och bär. Några exempel på Nils Forsbergs stilleben.Bild: Niklas Gustavsson
Nils Forsberg var verksam i Paris under samma tid som de franska impressionisterna. Hans egna val av motiv och teknik kan te sig mer traditionella. Men Margareth Anderberg ser tecken på influenser från det nya i Forsbergs samtid.
– Han började närma sig impressionismen. Man kan se att han är influerad. Här finns intryck av impressionism, säger hon och visar en skissartad historisk scen från ett belägrat Paris som Nils Forsberg blev vittne till och snabbt fångade på bild.
Porträttmåleriet står för en betydande del av Nils Forsbergs måleri. Vilka som stått modell för dessa tre porträtt är inte känt.Bild: Niklas Gustavsson
I Lilla Galleriet en trappa ner visas gåramålningar av Paul Nelson, som var vän till Nils Forsberg och vistades i Paris under samma tid. Tillbaka i Sverige var Paul Nelson bosatt i Västra Sönnarslöv, Maglaby och Hyllstofta.
Vernissage är det lördag 3 november klockan 12–17. Sven Sandström, professor i konstvetenskap, inviger klockan 14. Utställningen pågår till och med 16 december.
Fakta

Nils Forsberg 1842–1934

Nils Forsberg föddes i Riseberga utanför Ljungbyhed och utbildade sig vid Slöjdföreningens skola i Göteborg. Han studerade vidare i Paris och var verksam som konstnär även där.

Under fransk-tyska kriget (1870-1871) deltog Nils Forsberg som sjukvårdssoldat. Han flyttade tillbaka till Sverige 1905 och bosatte sig i Helsingborg.

Under senare år målade han bland annat porträtt och stilleben. Stenbocks kurir kom till 1911

Gå till toppen