Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Stå upp mot extremisterna, SSU.”

Bortförklara inte rasism/homofobi för att den kommer från en annan kultur än den svenska. Det skriver fyra företrädare för Luf, Liberala ungdomsförbundet.

SSU:s ordförande Philip Botström. Vårt budskap till Philip Botström är tydligt: Skåne bör inte i framtiden vara känt för ett SSU som inkluderar intolerans, homofobi och extremism, skriver artikelförfattarna.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
SSU Skåne har kapats av en falang som inte längre delar partiets värderingar. Ledande företrädare för distriktet har uttryckt sig grovt nedsättande om homosexuella och haft kopplingar till fundamentalistiska församlingar, som inte delar den demokratiska grund som socialdemokratin säger sig vara en del av.
Flera av de uppgifter som framkommit de senaste dagarna är för oss liberaler hårresande. Visst delar vi sällan SSU:s och socialdemokratins analys av viktiga samhällsproblem. Visst förekommer debatt och ibland hätsk sådan. Men den sker nästan alltid inom ramen för vad man kan kalla den liberala demokratins värdegrund.
Det vi nu istället ser är ett socialdemokratiskt ungdomsförbund som tappat greppet om sina egna värderingar. Det mest grundläggande om mänsklig värdighet är inte längre självklart. När ett distrikt – Sveriges tredje för SSU – kan kapas av människor som hyser så motbjudande åsikter, vittnar det om en organisation i politiskt förfall.
Läget förvärras av att SSU och moderpartiet Socialdemokraterna försökt sopa problemen under mattan. Att Philip Botström, ordförande för SSU på nationell nivå, inte skulle ha haft tillgång till information om hur hans tredje största distrikt styrdes är inte trovärdigt. Som vittnesmål i pressen visat har både Socialdemokraterna i Malmö och Skåne och SSU känt till problemen.
Vårt budskap till Philip Botström är tydligt: Skåne bör inte i framtiden vara känt för ett SSU som inkluderar intolerans, homofobi och extremism.
Alla partier kan drabbas av att medlemmar eller till och med grupper inte delar partiets värderingar. Det är en naturlig konsekvens av att det svenska partiväsendet bygger påatt vem som helst kan gå med i en politisk förening, något som också är en tillgång för demokratin. Men det vi nu ser är ingen engångshändelse, utan ett övertagande av ett ungdomsförbund som inte har kunnat hålla extremisterna stången.
Frågan är nu vad vi drar för slutsatser av allt detta. Socialdemokrater brukar ofta vilja framhålla att de delar ett arv med liberaler från upplysningstiden: en humanistisk idé om medmänsklighet och faktabaserad utveckling.
Det stämmer att vi liberaler alltid har varit de som haft de djupaste rötterna till den humanism och liberala demokrati som det svenska samhället vilar på. Genom 1900-talet har vi kämpat mot såväl nazism som kommunism. Däremot är det svårt att se att Socialdemokraterna prioriterar detta gemensamma arv i sitt eget ungdomsförbund. Varför har annars inte extremistiska medlemmar blivit motsagda och uteslutna när de uttryckt sina ståndpunkter?
Svaret vet bara SSU Skåne. Vi kan endast spekulera. Däremot vet vi säkert att Socialdemokraternas ungdomsförbund nu måste visa att det står upp för frihet och humanism – även när det möter mothugg från extremister i de egna leden.
Det är glädjande att SSU nu agerar. Men förutom kortsiktiga åtgärder som att utesluta medlemmar bör SSU också ha vissa principer.
1. Om ni tror på frihet och humanism: våga agera mot dem som kränker dessa värden.
2. Bortförklara inte rasism/homofobi för att den kommer från en annan kultur än den svenska.
3. Ställ krav på medlemmarna. Låt dem visa att de förstår SSU:s grundprinciper när de blir medlemmar.
För att gå rakt på sak: Stå upp mot extremisterna, SSU. Kompromissa aldrig med friheten.

Linn Rydberg

Styrelseledamot i Luf Skåne

Kristoffer Lindstrii

Ordförande i Luf Sydligast

Louis Hyleborg

Ordförande i Luf Malmö

Carl-Vincent Reimers

medlem Luf Malmö och masterstudent i historia
Gå till toppen