Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SSU-ordförande tillbakavisar kritik

I flera medier har SSU Skånes ordförande, Mansour Ahmed, pekats ut som en av dem inom organisationen som har agerat olämpligt. Ahmed menar att det handlar om interna maktstrider och ber om ursäkt om någon tagit illa upp av hans beteende.

SSU i Skåne ska gå till botten med uppgifterna om interna konflikter. Arkivbild.Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT
Under veckan har det rapporterats om homofoba och antisemitiska uttalanden från flera SSU-företrädare i Skåne. Enligt medier har en falang som kännetecknas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck tagit över lokala förbund i SSU Skåne.
Bland annat pekas SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed ut i en intern rapport som en av flera som betedde sig hotfullt under en distriktårskonferens förra året.
– Vårt förtroende för SSU Skånes ledning är djupt skadat, säger Andrea Törnestam, förbundssekreterare för SSU, till TT.
Från centralt hålls krävs nu att SSU Skåne återkommer med en handlingsplan.
– Vi ger dem tre veckor, sedan kan vi ta ställning till om det är trovärdigt, säger Törnestam.
Mansour Ahmed skriver i ett mejl till TT att han själv inte kommer att delta i arbetet med att reda ut missförhållanden inom SSU Skåne, något som det tidigare har rapporterats om.
"Att sådan information sprids nu är en konsekvens av att partsintressen i en maktstrid tillåts agera källor i rapporteringen kring detta", skriver han.
Han säger också att problemen inom SSU Skåne funnit långt före hans tid.
"Distriktsstyrelsen arbetar aktivt med att försöka läka distriktet och för att alla ska känna sig inkluderade och delaktiga", uppger Ahmed.
SSU inför från centralt håll nu en kandidatförsäkran, där varje förtroendevald medlem får skriva under ett dokument där det framgår vad som förväntas av dem. Dessutom införs en granskningsfunktion – en grupp som tar emot och följer upp tips om eventuella brott mot förbundets principer, för att i ett tidigt skede upptäcka om någon förtroendevald bryter mot SSU:s principer.
"Jag välkomnar de beslut som förbundsstyrelsen i SSU fattat om att distriktet ska upprätta en handlingsplan samt att de inrättar en central granskningsfunktion och en kandidatförsäkran", skriver Mansour Ahmed till TT.
Fakta

Detta har hänt

En falang som inte delar Socialdemokraternas ideologi rapporteras ha tagit över lokala förbund i SSU Skåne, vilket Kvällsposten var först att skriva om. Falangen ska präglas av radikal islamism, homofobi, antisemitism och kvinnoförtryck. Gruppen ska ha uppträtt hotfullt på årsmöten i distriktet.

Efter rapporteringen hölls ett extrainsatt möte där förbundsstyrelsen fattade ett beslut om att alla medlemmar i SSU i hela landet som har eller vill ha högre förtroendeuppdrag måste skriva på en så kallad kandidatförsäkran.

SSU i Skåne ska inom tre veckor skicka in en plan om åtgärder för hur alla medlemmar framöver ska känna sig respekterade. Planen ska även innehålla åtgärder för hur personer med tvivelaktiga värderingar inte ska få ledande positioner.

Gå till toppen